Днес, 20.01.2020 г., се навършват 100 години от началото на

...
Днес, 20.01.2020 г., се навършват 100 години от началото на
Коментари Харесай

100-години Шуменска комуна

Днес, 20.01.2020 година, се навършват 100 години от началото на ръководството на Шуменската комуна. Законово съображение за нейното основаване е резултатът от извършените общински избори на 07.12.1919 година, където от всичко определените 16 съветници в Общинския съвет, 9 са на Българска комунистическа партия: Еньо Марковски, Хюсни Хасанов, Вичо Папазов, Крум Арнаудов, Димитър Добрев, Илия Пастърмаджиев, Съби Писков, Васил Калдъръмов, Стефан Енев и Леон Фархи. Първоначално за кмет на Шуменската комуна е определен Стефан Янев, а през 1920 година - Крум Арнаудов.

Шуменската комуна развива своята активност в извънредно тежка конюнктура. Местното население понася несгодите на втората национална злополука от войната. Много са жертвите на фронта, ранените и осакатените. Шуменци още помнят разстрелите на съперниците на войната на гарнизонните стрелбища край Кьошкьовете и Топхането. Както в цялата страна, по този начин и тук, върлуват спекулата, разрухата, повсевместната беднотия и апетит. При такава конюнктура Шуменската комуна интензивно се труди и постоянно се регистрира пред гласоподавателите си, съгласно своята стратегия. Членовете й си слагат високи цели - да бъдат " създатели на нов живот, със светла хубост ".

Една от първите и най-важни грижи е изхранването на популацията. Противно на държавното управление, което стопира помощите на общините, Комуната в Шумен открива общински фурни, където 1 кг самун бедните жители заплащат по един лев, а богатите по 1,92 лева Комуната провежда и зеленчукова градина, където зеленчуците се продават с от 1 до 5 лева по-ниски цени от пазарните. Заедно и с други помощи, Комуната поема 50% от разноските за изхранване на 16 250 небогати жители (тогава популацията на Шумен е 35 000 души).

Регулирани са общинските налози и данъци. Увеличени са приходите за бюджета 1920-1922 година, като се планува това да стане основно за сметка на заможните жители. От тях (стотина) е следвало да постъпят към 5 400 000 лева данъци.

Комуната разкрива бюро Социални грижи ", което търси и настанява на работа безработни жители. Специални грижи се поставят за решение на жилищния въпрос на бежанците от Тракия, Македония и Добруджа. Още през 1920 година се взема решение за изграждане на " Детска колония " в местността Висока поляна.

Към Комуната, само че за сметка на работодателите, е назначен доктор, който следи опазването на здравето на служащите в предприятията. Голяма подготвителна работа се прави по водоснабдяването и благоустройството на града, поправяне на река Поройна, електрификация, като Комуната отпуска 1 000 000 лева

Тази обществена стратегия и политика на Комуната не се харесва на буржоазната върхушка. По нейно гледище още на 20 октомври 1921 година окръжният съд в града взема решение да се закрие комуната и през януари 1922 година тя е нелегално разтурена от централната и локалната власт.

Двегодишно й битие се трансформира в ярка светлина в историята освен на Шумен, само че и на България. Тя заслужава нейните замисли и нейните дейности да бъдат изучавани и прилагани в ръководството на общините и страната.

Тържеството по случай 100-годишнината на Комуната ще се състои на 27.01.2020 година - понеделник, от 17,30 ч., в Регионалната библиотека " Стилиян Чилингиров ".

Каним всички съграждани!

От Българска социалистическа партия И БАС - Шумен
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР