Днес (19 юни) е последният ден, в който Техническата комисия

...
Днес (19 юни) е последният ден, в който Техническата комисия
Коментари Харесай

Преразглеждат и неодобрените артисти по програма „Творчески стипендии”

Днес (19 юни) е последният ден, в който Техническата комисия на Национален фонд „ Култура “ (НФК) ще преразглежда неодобрените от първа и втора сесия кандидатури на свободните актьори, кандидатствали по програмата „ Творчески стипендии “. Резултатите от първата сесия бяха оповестени на 14 май, само че едвам през вчерашния ден – на 18 юни – стипендиите на утвърдените, с които са били подписани контракти – общо 159 души , са били преведени. Припомняме, че мярката с „ Творческите стипендии” бе подхваната от Министерството на културата, с цел да подкрепи свободните актьори, които от 13 март заради изключителното състояние и противоепидемиологичните ограничения повече от три месеца нямат опция пълноценно да упражняват специалността си и да обезпечават препитанието си.

До края на идната седмица – 24-25 юни - Техническата комисия на Националния фонд „ Култура “ ще излезе с оферти за необхванатите от мярката, които ще показа за гласоподаване на съвещание на Управителния съвет на фонда.

Очаква се, че през юли ще бъде открита изключителна сесия по стратегия „ Творческо развиване “ за тези създатели на свободна процедура, които не са съумели да се възползват от програмата за креативен стипендии, по която бяха обезпечени 2 500 000 лв..

Общо 1289 души са кандидатствалите и по трите сесии, като от тях 323 са утвърдени за финансиране и са получили предложения за подписване на контракти , разгласи заместник-министърът на културата Амелия Гешева.

Това стана известно след митинг на свободни актьори, които преди дни демонстративно пиха студена вода пред Министерството на културата с искане за бързи дейности по осъществяването на програмата „ Творчески стипендии”. Те настояха и да бъдат назначени в допълнение специалисти към фонд „ Култура”, защото съгласно тях това би ускорило работата й.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР