Днес (18 октомври) художниците честват своя професионален празник - Денят

...
Днес (18 октомври) художниците честват своя професионален празник - Денят
Коментари Харесай

Художниците честват празника си и се питат Невежеството е сила?

Днес (18 октомври) художниците празнуват своя професионален празник - Денят на Свети Лука. Той се счита за първия иконописец. Според преданието апостолът поставил началото на църковната иконопис с две икони. Първата, която нарисувал, била на Дева Мария с Младенеца на ръце, а втората - на Светите апостоли Петър и Павел.

Националната гимназия за приложни изкуства в София носи името на Свети Лука от 2009 година и го е приела за собствен патрон. На уеб страницата й за празника е оповестено особено приветствие към всички нейни ученици и преподаватели. В същото време от Съюза на българските художници сякаш нямат изключително отношение към празника - или са го не запомнили, или въобще нямат въодушевление да честват. Възможно пояснение е, че сега всички техни членове са доста заети - работят по подготовката на документите за два значими състезанието.

Първият е по стратегия . До 29.10.2021 година (15.00 часа) там одобряват оферти на организации, които са в региона на образните изкуства . Те могат да аплайват с планове на стойност до 25 000 лв. (общият бюджет на програмата е 740 000 лева), като тези средства могат да бъдат употребявани:
- за основаване на творби на изкуството;
- за разпространение на към този момент основани творби на изкуството посредством типичен или новаторски подход;
- за образуване на просветителни стратегии и работилници, резиденции, лекции и други дискусионни форми (дискусии, конференции, конгреси, обществени дебати);
- за издаване на каталози, сборници, монографии и други издания в региона на образните изкуства;
- за взаимни планове в партньорство с други български или задгранични организации;
- за създаване и основаване на платформи с културно/творческо наличие, които дават опция за интеракция с аудитория;
- за планове, които предизвикват пазара на изкуството, както и мрежови планове и начинания в страната и в чужбина.

Вторият е на Европейския Алианс на академиите, в който СБХ членува от предходната година - 2020-а. По тази Крайният период е 24 октомври 2021 година. До тогава художниците и студентите в областта на изобразителните изкуства, могат да аплайват с концепция за произведение на тематика " Невежеството е мощ? Художествена експресия и биомощност в епохата след пандемията ". По-конкретно ще се финансират концепции за образни творби на тематика биополитика (по Мишел Фуко) или по какъв начин властта (правителствата) трансформират живота на хората, въвеждайки нови правила в обстановката след пандемичната рецесия. Поканата има за цел да провокира актуалните художници да разсъждават върху променения си метод на живот в резултат на пандемията от COVID-19 и след продължаващите публични и политически промени. Работите им могат да са свързани с тематики като общественото неравноправие в постпандемичната обстановка, въздействието на цифровите медии върху обособени лица и общности, появяването на така наречен подправени вести и възходящо съмнение към държавните управления.

" Предложенията следва да включват интердисциплинарни проучвания, учредени на новаторски способи и тактики в дигиталната/технологична сфера, като се концентрират върху трансформиращия аспект на творбата на изкуството " - пишат от Европейския Алианс на академиите. При такива комплицирани условия за кандидатстване може да се чака, че в скоро време бъдещите художници ще си потърсят още един патрон на гимназията. Свети Лука няма да им е задоволителен. А новият няма да е иконописец, а програмист - художник, който с изключение на всичко друго е и социолог, мъдрец и бунтовник. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР