Днес (13 януари) се отбелязва Денят на българското кино. По

...
Днес (13 януари) се отбелязва Денят на българското кино. По
Коментари Харесай

Отбелязваме Деня на българското кино



Днес (13 януари) се отбелязва Денят на българското кино. По този мотив Национален кино център афишира месец януари за месец на българското кино и отбелязва 100 години от рождението на именития режисьор Въло Радев. По мотив 108 години от първата прожекция на български филм, през днешния ден в Дома на киното, ще имате опция да видите с вход свободен  " Флорентинска нощ " – анимационен филм, с режисьор Сотир Гелев, както и " С внимание към детайла " – документален филм - етюд за оператора и преподавателя от НАТФИЗ доцент Георги Карайорданов, режисьор Деси Томбушева. Инициативата е подкрепена и от други столични кина и кина в страната, под името – " 13 кино лентата на 13 януари ". Кинопреглед към историята и бъдещето предоставяме с кинокритика – Деян Статулов, който неотдавна издаде и книгата си, отдадена на седмото изкуство и на цензурата в него – " Невъзможната независимост ".

" Тази година премиерно чакаме " Майка " на Зорница София, копродукцията ни с Испания " Васил ", с присъединяване на Иван Бърнев, кино лентата на Валери Йорданов – " Шекспир като улично куч " “, с присъединяване на прелестни млади артисти и Захари Бахаров, огромната Ели Скорчева, която ще забележим още веднъж на екран във филм на Стефан Командарев, филмът " Януари ", по класиката – пиеса на Радичков. “

На 13 януари 1915 година се организира първата прожекция на първия български игрален филм " Българан е галант ". Режисьор на късата няма комедия в стила на Макс Линдер е Васил Гендов, който играе и ролята на Българан.

Книгата на Деян Статулов – " Невъзможната независимост " преглежда главните аспекти на идеологическата цензура в българското игрално кино в интервала 1948-1989 година. Книгата е резултат от дългогодишно проучване върху механизмите и средствата, посредством които се реализира надзор над кинопроизводството по време на социализма в България.

По обявата работи: Росица Михова
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР