Длъжностни лица от Европол, ФБР, Швеция и Нидерландия предоставиха подробности

...
Длъжностни лица от Европол, ФБР, Швеция и Нидерландия предоставиха подробности
Коментари Харесай

ФБР и Европол нанесоха комбиниран удар в 16 държави

Длъжностни лица от Европол, ФБР, Швеция и Нидерландия предоставиха детайлности за интернационалната акция, при която благодарение на приложения за смарт телефони са подслушвани незаконни организации.

Заместник-изпълнителният шеф на Европол Жан-Филип Лекуф съобщи, че правоохранителните органи от 16 страни са арестували повече от 800 обвинени и са конфискували над 48 милиона $ в брой и криптовалути, заяви телевизия Евронюз, представена от БГНЕС.

Тази интервенция, известна като OTF Greenlight/Троянски щит, е една от най-мащабните и комплицирани правоприлагащи интервенции досега в битката против криптирани незаконни действия.

През последните дни в 16 страни са били осъществени поредност от огромни правоприлагащи дейности, вследствие на които са били осъществени над 700 домашни обиски, над 800 ареста и конфискувани над 8 тона кокаин, 22 тона канабис и смола от канабис, 2 тона синтетични опиати (амфетамин и метамфетамин), 6 тона съставки за синтетични опиати, 250 огнестрелни оръжия, 55 първокласни автомобила и над 48 милиона $ в разнообразни международни валути и криптовалути. През идващите седмици ще бъдат осъществени безчет обособени интервенции.

„ Операция Троянски щит/Greenlight ще разреши на Европол да усъвършенства в допълнение разследващата картина за проведената престъпност, засягаща Европейски Съюз, заради качеството на събраната информация. Тази усъвършенствана разследваща картина ще поддържа продължаващите старания за идентифициране на настоящи незаконни цели с висока стойност в международен мащаб “, твърди Европол в уеб страницата си.

Повече от 100 закани за живота са били предотвратени посредством криптираните телефони, които са били скрито внедрени от правоприлагащите органи, съобщи Федералното бюро за следствие на Съединени американски щати, представено от Агенция Франс Прес.

„ През последните 18 месеца ФБР даде на над 300 незаконни организации над 12 000 криптирани устройства в над 100 страни, които ни разрешиха да подслушваме тяхната връзка “, сподели помощник-директорът на ФБР Калвин Шивърс пред кореспонденти в централата на Европол в Хага.

Сред задържаните нарушители има членове на италианската проведена престъпност, противозаконни мотоциклетни банди и интернационалните организации за трафик на опиати, заяви Европол на формалния си уебсайт.

Целта на новата платформа е била да се насочи към международната проведена престъпност, трафика на опиати и организациите за пране на пари, без значение къде оперират, и да предложи криптирано устройство с функционалности, търсени от мрежите на проведената престъпност, като пароли за отдалечено заличаване, с цел да се убедят незаконните мрежи да се насочат към устройството.

След това ФБР и 16-те други страни от интернационалната акция, подкрепени от Европол в съгласуваност с Американската администрация за битка с опиатите, употребявали разследващите данни от получените 27 милиона известия в продължение на 18 месеца, до момента в който незаконните консуматори на ANOM обсъждали незаконната си активност.

Служителите не оповестиха всички арести във всяка страна, само че шведски чиновник съобщи, че 70 са арестите в Швеция, а нидерландски чиновник съобщи, че 49 са задържани в Нидерландия.

Сред участващите страни са Австралия, Австрия, Швеция, Дания, Естония, Литва, Норвегия, Нова Зеландия, Шотландия, Англия, Германия и Съединени американски щати, сподели Лекуфе.

В Германия са задържани над 70 обвинени и са претърсени над 150 места. Властите са иззели стотици килограми опиати, над 20 оръжия, над 30 първокласни коли и пари в брой на стойност 250 000 евро, както и ИТ съоръжение. Заподозрените са упрекнати в трафик на оръжие и опиати.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР