Джоузеф Краус, Асошиейтед пресПрез последната седмица израелски въздушен удар уби

...
Джоузеф Краус, Асошиейтед пресПрез последната седмица израелски въздушен удар уби
Коментари Харесай

Анализ на АП: Растат опасенията, че Израел, САЩ и съюзниците на Иран се приближават до тотална война

Джоузеф Краус, Асошиейтед прес

През последната седмица израелски въздушен удар умъртви пълководец на " Хизбула " в Ливан, " Хизбула " удари с ракети сензитивна израелска база, а Израел умъртви почитан войник на " Хамас " с въздушен удар в Бейрут.
Всеки удар и контраудар усилва риска от разпространение на пагубната война в Газа в целия район.

В продължаващото към този момент десетилетия опълчване сред Съединени американски щати и Израел, от една страна, и Иран и съюзените с него въоръжени групировки, от друга, съществуват опасения, че всяка от страните в спора може да провокира по-широка война единствено с цел да не наподобява слаба. Миналата седмица при въздушен удар на Съединени американски щати беше погубен водач на подкрепяна от Иран милиция в Багдад, а неотдавна военноморските сили на Съединени американски щати влязоха в престрелка с подкрепяните от Иран бунтовници хуси в Червено море.

Разделенията във всеки лагер прибавят още един пласт неустойчивост. Движението " Хамас " може би се е надявало, че изстъплението му на 7 октомври в Южен Израел, което провокира войната в Газа, ще въвлече съдружниците му в по-широк спор. Израелците все по-често приказват за нуждата от смяна на уравнението в Ливан, до момента в който Вашингтон се стреми да овладее спора.

С усложняването на преплетените игри нараства и капацитетът за неверни калкулации.

" Хамас " твърди, че нападението му от 7 октомври е чисто палестински отговор на десетилетията израелско владичество. Няма доказателства, че Иран, " Хизбула " или други съюзнически групировки са играли директна роля или са знаели за нападението авансово.
Но когато Израел реагира, като стартира една от най-опустошителните военни акции през 21-ви век в Газа - обсаден анклав, в който живеят 2,3 милиона палестинци, по този начин наречената Ос на съпротивата - Иран и подкрепяните от него войнствени групировки в района - бяха подложени на напън да реагират.

Палестинската идея има необятен отзив в целия район и да бъде оставено придвижването " Хамас " единствено да се изправи против яростта на Израел би рискувало да докара до раздробяване на военния съюз, който Иран построява от Ислямската гражданска война през 1979 година, вкарала го в курс на борба със Запада.
" Те не желаят война, само че в това време не желаят да разрешат на израелците да продължат да нанасят удари, без да отвърнат ", споделя Касим Касир, ливански специалист по " Хизбула ".

" Трябва да се случи нещо огромно, без да се стига до война, по този начин, че израелците и американците да се убедят, че няма път напред ", сподели той.
От всички марионетки на Иран в района " Хизбула " е изправена пред най-голямата алтернатива.
Ако толерира израелските офанзиви, като удара в Бейрут, при който беше погубен заместител политическият водач на " Хамас ", това придвижване рискува да се окаже слаб или обезсърчителен съдружник. Но в случай че провокира цялостна война, Израел заплашва да нанесе огромни вреди на Ливан, който към този момент е заседнал в тежка икономическа рецесия. Дори поддръжниците на " Хизбула " може да сметнат, че това е прекомерно висока цена, с цел да си  палестински съдружник.

Откакто избухна войната в Газа, " Хизбула " нанася удари по границата съвсем всеки ден с явната цел да ангажира някои израелски войски. Израел отвръща на огъня,  само че всяка от страните наподобява преценя дейностите си, с цел да се ограничи интензивността на конфликта.

Мрачната математика на спора

Изстреляните от " Хизбула " минимум 40 ракети по израелска военна база в събота изпратиха обръщение, без да да поставят началото на война, макар че те може да са провокирали удара в понеделник.
Дали 80 ракети щяха да бъдат прекалено много? Какво щеше да стане, в случай че някой беше умрял? Колко жертви биха дали съображение за пълномащабна атака? Мрачната математика не дава ясни отговори.
А специалистите споделят, че е допустимо да не се стигне до един-единствен удар.


Израел е твърдо решен да види десетки хиляди свои жители да се завърнат в общините покрай границата с Ливан, които бяха евакуирани заради обстрела на " Хизбула " преди близо три месеца. След 7 октомври той може да не е в положение повече да търпи въоръжено наличие на " Хизбула " от другата страна на границата.

Израелските водачи нееднократно са заплашвали да употребяват военна мощ, в случай че " Хизбула " не съблюдава прекратяването на огъня, подписано под егидата на Организация на обединените нации през 2006 година, което разпореди на бойната формация да се изтегли от границата.
" Нито една от страните не желае война, само че двете страни считат, че тя е неизбежна ", споделя Йоел Гузански, старши откривател в Израелския институт за проучвания на националната сигурност към университета в Тел Авив. " Всички в Израел считат, че е единствено въпрос на време, до момента в който се наложи да променим действителността ", с цел да може хората да се върнат по домовете си, добавя той.

През октомври Съединени американски щати разположиха две ударни групи самолетоносачи в района. Едната се завръща вкъщи, само че е сменена от други военни кораби. Разполагането на силите изпрати недвусмислено предизвестие към Иран и неговите съдружници да не уголемяват спора, само че наподобява не всички са приели посланието.
Подкрепяни от Иран бойни групи в Сирия и Ирак са направили десетки ракетни набези против американски бази. Подкрепяните от Иран бунтовници хуси в Йемен правят офанзиви против интернационалното мореплаване в Червено море, което може да има последици за международната стопанска система. Иран твърди, че съдружниците му работят независимо, а не по разпореждане на Техеран.

Вашингтон се бори да образува многонационални сили за сигурност, които да пазят корабоплаването в Червено море. Но наподобява, че се колебае дали да нападна хусите на сушата, когато те наподобява са покрай постигането на спокойно съглашение със Саудитска Арабия след години на война.
Междувременно израелски публични лица обявиха, че времето, в което съдружниците на Израел могат да накарат " Хизбула " и хусите да се отдръпват, изтича.

 

Напрежението в района евентуално ще остане високо, до момента в който Израел продължава офанзивата си в Газа, която съгласно него има за цел да смаже " Хамас ". Мнозина се питат дали това е допустимо, като се имат поради дълбоките корени на групировката в палестинското общество, а самите израелски водачи споделят, че това ще отнеме още доста месеци.

Съединени американски щати, които предоставиха решаваща военна и дипломатическа поддръжка за израелската атака, са считани за единствената мощ, способна да приключи войната. Изглежда, че съдружниците на Иран имат вяра, че Вашингтон ще се намеси, в случай че плащаната от него цена стане прекомерно висока - отсам и нападенията против американските бази и интернационалното мореплаване.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън, ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел и немската външна министърка Аналена Бербок още веднъж са на обиколки в района тази седмица за да се опитат да овладеят насилието посредством дипломация.

 

Най-важните послания обаче евентуално ще бъдат изпратени с ракети.


" Американците не желаят открита война с Иран, а иранците не желаят открита война със Съединените щати. Затова се водят договаряния посредством огън ", споделя Али Хамаде - анализатор, който написа за ливанския вестник " Ан Нахар ".

 

Инфо: Българска телеграфна агенция
Превод от британски език: Пламен Йотински

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР