Джони Холидей, френският Крал на рока, почина на 74 години

...
Джони Холидей, френският Крал на рока, почина на 74 години
Коментари Харесай

В памет на Джони Холидей

Джони Холидей, френският Крал на рока, умря на 74 години след борба с рак на белите дробове. Той печели обич и пренебрежение над пет десетилетия, прекарани в основаването на американски рокендрол.

Въпреки че в никакъв случай не трябва оценен по този начин високо в чужбина, Холидей става най-известната рок звезда във Франция.

Френският президент Еманюел Макрон отдаде респект на Джони Хоридей, като съобщи, че " във всички нас има по нещо от музиканта ".

Предлагаме ви да прочетете пет основни обстоятелството за най-голямата френска рок звезда, които евентуално в никакъв случай не сте чували.

Джони Холидей не е Джони Холидей



Джони Холидей е роден в Париж през 1943 година като Жан-Филип Сме, само че както самичък споделя, " това не беше доста рок " име ".

Променя го на Джони Холидай (Johnny Hallyday), повлиян от негов американски родственик Лий Холидей, който става като татко за артиста, когато биологичният му го изоставя.

" Винаги ме наричаше Джони, тъй като не можеше да каже на Жан-Филип ", споделя музикантът.

Но когато през 1960 година името му на сцената при показване на първия запис е неправилно изписано " Hallyday ", младежът нямал различен избор, с изключение на да живее с " у ".

Джони Холидей " Американецът "



Холидей копнее толкоз доста да стане огромен в Съединените щати, че записва своя трети албум " Johnny Hallyday Sings America`s Rockin` Hits " напълно на британски език в Нашвил през 1962 година

Той обикаля няколко американски града и даже се появи на " Ed Sullivan Show " с вярата, че очарователните американци ще го харесат и той ще потвърди на Франция, че е прочут в Америка.

Два по-нататъшни опита също се провалят, до момента в който американската фантазия на Холидей най-сетне се сбъдва през 1996 година, когато 5000 фена от Франция не прелитат 9000 километра, единствено с цел да го видят онлайн в Лас Вегас.

Звездата, кръстосваща Щатите с мотоциклета си Harley Davidson, сбъдва американската си фантазия и се мести със фамилията си в Лос Анджелис през 2010 година, където живее на една улица с Том Ханкс и Бен Афлек.

Секс, опиати и Gitanes



Холидей е от дребното музиканти, които съумяват да се приспособяват към всяка наклонност. Той минава от рокер до хипи, прогресирайки като рок интелектуалец със своята рок опера " Хамлет ", по-късно се връща назад към основите с блуса и френската балада.

Единствените константи в живота на Холидей са цигарите Gitanes, които постоянно висят от ъгъла на устата му на всеки концерт.

" Дълго време не можех да ставам от леглото заран без кокаин ", признава Холидей през 1998 година пред френския ежедневник " Льо Монд ", като прибавя и че се е опитал да удави нещастното си детство с алкохол, опиат и канабис.

Неговият любовен живот също е рокенрол, с дълъг лист от любовници и пет брака, в това число с актрисата Силви Вартан. " Аз съм рокер и като рокер би трябвало да пребивавам като уединен вълк ", споделя музикантът.

Когато Джони среща Джими



Джими Хендрикс, създателят на Led Zeppelin, Джими Пейдж и даже Боб Дилън са работили с Холидей в един или различен миг от живота им.

Хендрикс и неговата група поддържат Холидей по време на обиколка на Франция през 1966 година, а Джими Пейдж работи за френския рокер за няколко музикални сесии в Париж и в Лондон.

Живее се единствено два пъти



След като претърпява самоубийство, корист с опиати и тежка злополука, положението на здравето на Холидей от дълго време е национална фикс идея във Франция.

Милиони от почитателите на артиста са в несвоевременен печал през 2009 година, откакто съгласно известията му той " съвсем умира " на операционна маса от зараза, в резултат на ранната интервенция на гръбначния му дирек.

Франция " задържа мирис " в продължение на седмици, когато звездата е сложена в здравна кома, а хирургът, който прави първичната интервенция, е нападнат на улицата в Париж, поради небрежността си при интервенцията.

Холидей споделя за случая: " Първият път, когато умрях, не ми хареса, по тази причина се върнах. "

Поклон пред светлата памет на Джими Холидей.

 В памет на Малкълм Йънг
В памет на Малкълм Йънг

10 обстоятелството за Малкълм Йънг и историята на AC/DC
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР