Джо Байдън и Володимир Зеленски. Снимка: Володимир Зеленський/FacebookВ понеделник президентът

...
Джо Байдън и Володимир Зеленски. Снимка: Володимир Зеленський/FacebookВ понеделник президентът
Коментари Харесай

Байдън изненадващо пристигна в Киев за среща със Зеленски

Джо Байдън и Володимир Зеленски. Снимка: Володимир Зеленський/Facebook
В понеделник президентът на Съединени американски щати Джо Байдън направи необявено посещаване в Украйна, предадоха международните организации. Това е сериозна демонстрация на поддръжка преди годишнината от съветското навлизане, вследствие на което Москва стартира масирана офанзива по фронтовете в източната част на страната, написа „ Ройтерс “.

„ Вашето посещаване е извънредно значим знак за поддръжка на всички украинци “, написа във Фейсбук украинският президент Володимир Зеленски.

„ Докато светът се готви да означи годишнината от бруталното навлизане на Русия в Украйна, през днешния ден съм в Киев, с цел да се срещна с президента Зеленски и да потвърдя още веднъж нашия хладнокръвен и непрестанен ангажимент към демокрацията, суверенитета и териториалната целокупност на Украйна “, уточни в обществената мрежа американският президент Байдън.

„ Когато Путин стартира нашествието си преди съвсем една година, той смяташе, че Украйна е слаба, а Западът е разграничен. Мислеше, че може да ни надвие. Но грубо сгреши. Днес в Киев се срещам с президента Зеленски и неговия екип, с цел да обсъдим по-продължително нашата поддръжка за Украйна. Ще разглася следващата доставка на сериозно значимо съоръжение, в това число артилерийски муниции, противотанкови системи и радари за въздушно наблюдаване, които да оказват помощ за отбраната на украинския народ от въздушни бомбардировки. И ще споделя, че по-късно тази седмица ще обявим спомагателни наказания против елити и компании, които се пробват да избегнат или поддържат съветската военна машина. През последната година Съединените щати сътвориха коалиция от страни от Атлантическия до Тихия океан, с цел да оказват помощ за отбраната на Украйна с невиждана военна, икономическа и филантропична поддръжка – и тази поддръжка ще продължи “, написа още Байдън.

По време на визитата на Байдън в Киев в украинската столица прозвучаха сирени за въздушно нахлуване, само че нямаше известия за съветски ракетни или въздушни удари.

Президентът Володимир Зеленски съобщи, че двамата с Байдън са разискали оръжия с огромен обхват по време на визитата. Белият дом съобщи, че Байдън ще разгласи още наказания против Русия и военна поддръжка за Украйна.

Байдън дойде в украинската столица ден преди президентът Владимир Путин да направи значимо послание, в което се чака да изложи задачите на Русия за втората година от нашествието, която той стартира на 24 февруари предходната година.

Годишнината придобива повече от алегорично значение, трансформирайки се в това, което Западът преглежда като мотивация за най-смъртоносната фаза на войната, когато Москва хвърля хиляди наборници и наемници в зимна атака.

През последните седмици Русия си е осигурила единствено нищожни триумфи до момента при нападенията в замръзналите окопи нагоре и надолу по източния фронт. Киев и Западът считат, че това е блян на Путин да получи победи, които да изтъкне година откакто стартира най-голямата война в Европа след Втората международна война.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР