Джипове с туристи отново потеглиха към Седемте рилски езера въпреки

...
Джипове с туристи отново потеглиха към Седемте рилски езера въпреки
Коментари Харесай

Напук на забраната джиповете пак се качват на Рилските езера

Джипове с туристи още веднъж потеглиха към Седемте рилски езера макар. При качването на лифта Пионерска – Рилски езера туристите даже са спирани от хора, които им оферират транспорт с джип до езерата против 15 лева
На началната станция на лифта е претъпкано с туристи, възмущават се още планинарите.

По-рано през днешния ден стана ясно, че, искащи да се качат на Езерата. Събралото се голям брой доста надвишава потенциала на лифта от 700 души на час. Паркингите на Паничище и всички подстъпи до лифта са изцяло блокирани от коли.
След като страната спря джиповете по пътя към езерата, незаконният трафик от тях се насочи към лифтовете, които търпят голямо натоварване, изключително в почивните дни. Това се удостоверява и от поставените онлайн видеокамери на долната станция на лифта.
Пътят, по който джиповете правят незаконен транспорт на хора от начална станция на лифта съвсем до хижа Рилски езера, е общинска благосъстоятелност и контролът зависи от община Сапарева баня.
Незаконният транспорт е процедура от години, само че съгласно еколози въздейства зле на природата в региона. Високопроходимите джипове, натоварени с туристи, се движат бързо по пресечения терен и подвигат облаци от прахуляк. Те съставляват риск за хората, поели пешком по планинския път към езерата.

От години в обществото се разисква по какъв начин да се лимитират тълпите от хора при езерата за да се резервира природата там. Предлага се от въвеждане на потребителска такса за посещаване – която би лимитирала само по-бедните българи, само че не би понижила визитите в естествения парк – до въвеждане на дневни предели на посетителите в парка, с цел да бъде дадена опция на природата поетапно да се възвърне.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР