Джида е може би най-космополитният град в Саудитска Арабия. От

...
Джида е може би най-космополитният град в Саудитска Арабия. От
Коментари Харесай

Най-лежерният град в Саудитска Арабия


Джида е може би най-космополитният град в Саудитска Арабия. От епохи той притегля заселници от целия свят. И до през днешния ден тук всичко е по-лежерно, по-свободно, по-светско.

Джида - градът, който свързва Близкия Изток, Азия и Африка, от епохи е пресечна точка за хора от най-различен генезис. В късния 19 век там живеят 25 000 души, през днешния ден жителите на града са към 4 милиона.

Магнит за хора от целия свят

Някогашното рибарско населено място от много време притегля хора от най-различни райони - от днешните Йемен, Индия, Египет, Сирия, Северна Африка, от европейските и анадолските провинции на Османската империя, от Афганистан, Югоизточна Азия и Гърция.

Джида през 1903 година
Редакцията предлага
Повечето от тези хора идват в града, с цел да търгуват. И колкото и друга да е националността им, едно ги сплотява: съвсем всички са мюсюлмани и живеят съгласно арабския етническо-културен модел. Нищо чудно, като се има поради, че епохи наред градът е под контрола на старите семейства от Хиджаз, откъдето потегля учението на пророка Мохамед. Т.нар. шарифи да вземем за пример, които до 1925 година са владетелите на Мека, имат в Джида пазар, цистерни и голям брой недвижими парцели. Привилегированата им позиция оставя своя отпечатък върху арабския темперамент на града както в обществен, по този начин и в културен проект.

Ролята на робините

Към всички останали поданици на града би трябвало да прибавим и тази значима част от тогавашното му население: робите. През 1888 година френското консулство в града пресмята, че докараните от Африка хора съставляват към една пета от популацията на града. Особено огромно е търсенето на робини, които работят основно като домашни прислужници. Както изяснява един тогавашен османски админ, робините били нужни най-много по религиозни аргументи: „ Мюсюлманските дами не могат да бъдат употребявани като прислужници, защото няма по какъв начин да работят забулени. А в случай че открият лицата си, това би нарушило законите на Корана. Християнките също не биха могли да правят тази работа, защото това би било опозоряване “.

Семейство на пазар в Джида

Но не всички робини в Джида работят като прислужници. Много от тях служат за облекчаване на половите потребности на своите господари, а някои имат значимата задача да им раждат мъжки наследници. И защото за тогавашните робовладелци от Джида е изключително значимо децата им да имат оптимално светла кожа, най-търсени са робините със ярък загар.

По време на концерт в Джида. Снимката е от юли 2019.

Джида - модел за бъдещето?

„ Джида е друга “, гласи една от днешните реклами на саудитската Агенция по туризма. И в действителност: със своя лежерен темперамент този град се отличава от останалите огромни градове в Саудитска Арабия.

Да, мултикултурната еднаквост на Джида в никакъв случай не е била чиста идилия. Но демократичният лъх се е запазил и до през днешния ден. И не е инцидентно, че, отворила порти предишното лято, се намира точно в Джида.

*****

Вижте и това видео от архива ни:
Саудитска Арабия: дрони вместо манекенки
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР