Джейк Левин е Главен директор по въпросите на климата в

...
Джейк Левин е Главен директор по въпросите на климата в
Коментари Харесай

САЩ може да инвестират в инсталацията за съхранение на ток в България -

Джейк Левин е Главен шеф по въпросите на климата в държавната Американска корпорация за финансиране на интернационалното развиване (U.S. International Development Finance Corporation - DFC). Той беше в София, където се срещна с представители на страната и частния бизнес в енергийния бранш, като задачата на визитата му е да бъдат открити енергийни планове за усилване на българската енергийна самостоятелност в който Съединени американски щати да влагат. Вижте какво сподели той в извънредно изявление за OFFNews: 

- Г-н Левин, вие се първият Главен шеф по въпросите на климата в Американска корпорация за финансиране на интернационалното развиване (U.S. International Development Finance Corporation - DFC). Изглежда, че има забележителна смяна в политиката на Съединени американски щати за климата. Така ли е и каква е смяна?

- Да. Наистина има смяна. Но на първо място желая да подчертая, че главната политическа цел на това посещаване и пътешестване е обвързвана със мощната връзка, която Съединени американски щати поддържат с България като благонадежден съдружник, другар, сътрудник, и с която имаме огромно предпочитание да работим по планове в региона на енергийната сигурност, по въпросите на климата, стопанската система, подвижността и развиването. Проблемът с климата е съществена част от програмата на президента Байдън. Той припозна рецесията с изменението на климата, и незабавната нужда от справяне с рецесията във всички области, само че най-много посредством потреблението на финансови механизми. А организацията, в която работя - Корпорацията за финансиране на развиването, разполага с няколко значими финансови инструмента, които могат да допринесат за намаляване на тази рецесия с обезпечаването на финансиране за планове за чиста сила, за развиването на нисковъглеродни промишлености и технологии и за понижаване на въглеродните излъчвания. А също по този начин сме фокусирани върху адаптирането към климата, тъй като знаем, че доста от тези въздействия към този момент са налице, освен в България, само че и на всички места по света, където се следят рискови феномени - суша, наводнения, горещини, които заплашват вложенията, направени от всички нас през последните години и десетилетия, в инфраструктурата и в стопанските системи ни.

Така че моята роля е да се съсредоточа върху това по какъв начин да нареждаме нашето финансиране, с цел да подпомогнем този тип намаляване на последствията от изменението на климата, тъй че да можем да бъдем стопански сполучливи в ерата на изменението на климата. Работим по няколко разнообразни типа финансови линии в DFC. Предоставяме заеми и застраховки против политически риск. Предоставяме гаранции по заеми, влагаме в дялов капитал непосредствено в компании и във фондови структури, предоставяме техническа помощ и в този момент сме фокусирани върху климата. И мога да ви кажа, че откакто бях тук единствено няколко дни, има няколко обещаващи благоприятни условия за подобен тип вложение в България, а също и в районен проект в Източна Европа. И ние сме в действителност разчувствани да научим повече за тези благоприятни условия.

- Можете ли да ни разкажете повече за тези благоприятни условия за инвестиция в България?

- Да, несъмнено. Както знаете, сегашната администрация в България е фокусирана върху енергийния преход и счита да направи огромни инвестици, в това число и апаратура за предпазване на 6000 гигаватчаса електрическа енергия в акумулатори. Това е една от областите, в които виждаме големи благоприятни условия за частния бранш да се разработят тези планове. Това ще изисква десетки и десетки самостоятелни планове в цялата страна и има капацитета да сътвори освен нисковъглеродни доставки на електрическа енергия, само че и по-сигурни доставки на електрическа енергия, която можете да произвеждате от слънчева и вятърна сила, а не да разчитате на външни запаси като съветския газ, който в този момент провокира безпорядък на пазара и в районен проект. Така че това е една от областите, които съгласно нас са доста обещаващи. Това е на ранен стадий от позиция на метода по който мислим за съответни благоприятни условия, само че ние виждаме това като допустима траектория на напредък. Срещнахме се и с компании, които създават технологии за произвеждане на електрическа енергия и запаси за произвеждане на електрическа енергия, като слънчева, вятърна и геотермална сила. И това е друга област, в която виждаме доста обещаващи благоприятни условия.

- Можете ли да кажете, по какъв метод ще бъде направена тази инвестиция? Под формата на заем или на благосъстоятелност?

- Това зависи от всеки план. Ние, DFC, имаме доста разнообразни принадлежности за финансиране. В доста от тези типове планове, методът, по който те нормално се структурират, е посредством дълг посредством потребление на планово финансиране, тъй че ние нормално работим с банка или други кредитори, други вложители в акции и дефинираме подобаващата конструкция за съответния план. При други типове планове можем да използваме финансово финансиране, при което ще имаме благосъстоятелност в дадена компания. Или, както загатнах, използваме личния си капитал, с цел да идентифицираме фондове, които можем да подкрепим

- Какво мислите за тази “голяма батерия ”, какъв тип финансиране ще бъде уместно за този план?

- Ами, това към момента е план на доста ранен стадий, тъй че към момента не съм сигурен по какъв начин би трябвало да наподобява структурата му.

- Очевидно е, че това ваше посещаване в България по някакъв метод е обвързвано с войната в Украйна, по какъв начин?

- Да, безусловно. Както загатнах, партньорството сред Съединени американски щати и България е извънредно близко. България е извънредно значим съдружник за Съединените щати в този район. Както знаете вицепрезидентът Камала Харис и държавният секретар Блинкен посрещнаха българския министър-председател Петков в Съединените щати преди две седмици, където разискаха опцията Съединени американски щати да окажат поддръжка на България в този сериозен миг. А президентът Байдън формулира във връзка с тактиката за обезпечаване на енергийна сигурност в района, че ще се стремим да помогнем на България и прилежащите страни да разнообразят източниците си на сила, а също по този начин да работим за понижаване на зависимостта в дълготраен проект от изкопаемите горива. Защото, както сподели министърът на енергетиката на Съединени американски щати Дженифър Гранхолм, в никакъв случай никой да вземем за пример не е бил пленник поради достъпа си до слънцето и вятъра.

Виждаме метода, по който Русия затръшна вратата на България във връзка с договорите сред България и " Газпром ", а Съединените щати са тук, с цел да оказват помощ на България да реши проблемите и да дефинира различни енергийни източници.

- Преди няколко години бях в централата на НАТО в Брюксел и в Пентагона във Вашингтон и там споделяха, че Русия употребява енергината взаимозависимост на България, като оръжие. Възможно ли е дребна страна, като България без находища от нефт, газ и така нататък да бъде самостоятелна?

Мисля, че е допустимо.

- Какъв е методът?

- Мисля, че тъкмо натам е ориентирано вниманието на това българското държавно управление, както на американската, по този начин и на българската администрация. Както споменахте, методът, по който Русия употребява силата като оръжие в границите на непровокираната и неоправдана офанзива против Украйна и района, е образец за какво би трябвало да се откажем в дълготраен проект от тези типове запаси - въглища, петрол, газ, и да се насочим към по-чисти източници на сила, като слънчева, вятърна, акумулатори, геотермална, а България в действителност има голям капацитет в тази област, с цел да обезпечава електрическа енергия освен за България, само че и да изнася за района. Знам, че държавното управление в този момент е в развой на изследване на опциите в региона на геотермалната и слънчевата сила, научих за няколко слънчеви плана, които в този момент се създават. И както говорихме по-рано, когато може да се съчетае със съхранението, това оказва помощ да се сътвори благонадежден запас, който в действителност може да размени тези запаси от изкопаеми горива. Знаете ли, може би фактът, че България не разполага с изкопаеми запаси, може да е скрита благословия, тъй като ще се движите към чисти енергийни запаси, които в действителност обезпечават енергийна сигурност.

- Много български енергийни специалисти настояват, че тези технологии не са подготвени, особено за предпазване на енергията…

- Да. Да, само че те чукат на вратата, те са все по-готови. Затова и държавното управление на Съединени американски щати твърдо поддържа, а и частният бранш поддържа неотложните потребности на България, в този момент. Премиерът на България разгласи дружно с вицепрезидента във Вашингтон, че са съумели да обезпечат доставки на полутечен природен газ, с цел да заместят спреният от Русия и да запазят цените по-ниски от тези на Газпром. Това е от непосредствена нужда, а по-късно в дълготраен проект, когато цените на слънчевата и вятърната сила и батериите могат да се намалят, това ще се отрази дълготрайно.

- Има ли капиталов интерес от Съединени американски щати за съществуващите у нас нуклеарни мощности?

- Да, има американски интерес. И за реактор и за доставка на гориво. И ние, държавното управление на Съединени американски щати, бихме желали да помогнем за идентифицирането на благоприятни условия за поддръжка на тези планове?


-На какво равнище са те?

- На ранно равнище. И също по този начин другата част от полемиката за нуклеарната енергетика, която е районен проект е, че има доста американски софтуерни компании, които създават нуклеарни технологии от идващото потомство, като “малки модулни реактори ”. И има някои доста обещаващи ранни полемики за създаване на тези планове в Източна Европа, където пазарните условия са узрели за тази технология. Но това също е на доста ранно равнище. Мисля, че най-ранните проекти сега плануват тези планове да бъдат пуснати в употреба през 2029 или 2030 година

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР