"Джей Пи Моргън Чейз" е предоставил заеми на всичките потребители

...
"Джей Пи Моргън Чейз" е предоставил заеми на всичките потребители
Коментари Харесай

Трънлив старт на американската програма за защита на доходите

"Джей Пи Моргън Чейз " е дал заеми на всичките консуматори на комерсиалните си банкови услуги, кандидатствали за финансиране по програмата за поддръжка на дребния бизнес. И на процедура е отказал достъп до нея на най-дребните си клиенти, сочат импортирани от банката данни във финансовите регулатори.

Повече от 300 хиляди консуматори на услугите на банковото бизнес отделение, което обслужва по-дребни компании, са подали молби за заеми по Програмата за отбрана на приходите (РРР), която е част от утвърдените със закон в края на март 2 трлн. щ. $, целящи да подкрепят стопанската система да се оправи с пандемията от COVID-19. Одобрени са били към 18 хиляди или 6% от заявките. За съпоставяне, импортираните молби за кредитиране по РРР от към 5500 по-големи и ненапълно по-силни в софтуерно отношение компании - клиенти на ръководството за търговски банкови услуги - са били задоволени съвсем на 100 %. "Джей Пи Моргън " е дал назаем общо 14 милиарда щ. $ на дребния бизнес по въпросната стратегия за отбрана на приходите.

Данните разкриват, че в надпреварата за заеми по първата задействана помощна стратегия на Белия дом по-едрите предприемачи са надвили над по-малките, макар че са кандидатствали в една и съща банка. Ръководството на "Джей Пи Моргън " не е според със заключението. Банкерите настояват, че са отпуснали 26500 заеми на дребния бизнес посредством звената си за търговски и за дребни банкови услуги, като над 60% от тях са отишли във компании с личен състав под 25 души. А ключът към загадката е, че комерсиалната банка, която има по-малко клиенти, съумяла да обработи по-бързо импортираните молби, настояват осведомени с въпроса лица. Освен това доста от по-големите компании имат юристи и счетоводители, които обработват документите. Докато по-дребните риби разчитат на личните си сили.

Спасителната стратегия в размер на 349 милиарда щ. $, която предлага заеми при преференциални условия на стойност до 10 млн. $ всеки на компании с до 500 чиновници, започва с ред засечки при започване на април. Кредиторите отпускат заемите, само че Администрацията за малък бизнес, която подсигурява отговорностите, първо би трябвало да ревизира всеки претендент. Банките са били отрупани със заявки, компютърните им системи се претоварвали и спирали работа епизодично, а парите по програмата се изчерпали още през първите 13 дни. За да се оправят с "търсенето " законодателите и Белият дом договарят да прибавят още 320 милиарда $ в РРР.

1.6 млн. дребни компании са били утвърдени да получат заеми, чиито междинен размер е 206 хиляди щ. $. Много притежатели обаче се оплакват, че са отстранени незаслужено от програмата. Докато някои по-едри и търгувани на фондовите борси сдружения са извоювали по-тлъсти суми. В случая с "Джей Пи Моргън " е открито, че 29 регистрирани на борсата компании са получили заеми по РРР на обща стойност към 141 млн. щ. $ или приблизително по 5 млн. $ всеки.

"Джей Пи Моргън " е измежду четирите кредитни институции, против които са подадени обвинявания в съда, че отпускат с приоритет по-големи заеми, с цел да получат по-високи доходи от комисионни. Банките начисляват 5% за разпределяне на заеми до 350 хиляди щ. долара; 3% - за заеми сред 350 хиляди и 2 млн. долара; и 1% за суми сред 2 и 10 млн. $. Което значи, че печелят по 17500 $ за обработката на заем от 350 хиляди $ и 100 хиляди $ за заем от 10 млн. $.

<!-- Гугъл Tag Manager --> <!-- End Гугъл Tag Manager --> <!-- Гугъл Tag Manager (noscript) --> <!-- End Гугъл Tag Manager (noscript) -->

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР