Джерард Роланд*Твърде рано е да се каже как и кога

...
Джерард Роланд*Твърде рано е да се каже как и кога
Коментари Харесай

Какво ще стане с Путиновата империя, ако Русия бъде победена?

Джерард Роланд*

Твърде рано е да се каже по какъв начин и по кое време ще завърши съветската инвазия в Украйна, само че е време да се задават въпроси за бъдещето на Русия след съдбоносното и незаконно решение на Владимир Путин да нахлуе в Украйна и да нападна нейния суверенитет. През последните седмици светът стана очевидец на зверства, осъществени от съветската войска, откакто тя не съумя да реализира първичните си военни цели. Светът видя и смелата опозиция на Украйна, която се бори за свободата си и украинската победа към този момент не е немислима.

За Русия нашествието докара до интернационална изолираност, масирани наказания, стопански срив и засилени репресии. Обикновените руснаци са изтръпнали от войната против нация, с която споделят близки връзки. Това е война, в която за месеци съветската военна машина е дала повече жертви, в сравнение с цялата инвазия в Афганистан. Според мен съветското проваляне в Украйна сигурно ще докара до сепаратистки трендове вътре в Русия и евентуално до раздробяване на империята. Защо?

Руската царска империя непрестанно се стреми да се уголемява от самото си раждане в средата на XVI век. Тя се уголемява на северозапад, получавайки достъп до Балтийско море, и на югозапад, анексирайки Украйна, придобивайки територии от боледуващата Османска империя (Крим, елементи от Кавказ). Разширява се на изток, като къса територии от Китай на североизток (Владивосток) и се конкурира с Япония за територии в Манджурия и Далечния изток. Днес Русия има най-голямата територия в света с население от едвам 140 млн. поданици.

Въпреки че територията и популацията на Русия са доста по-малки от тези на Съветския съюз, днешна Русия към момента е империя. Територията ѝ включва доста неруски етнически групи и нации (повече от 120). Като се има поради мощно централизираната система на ръководство, едно военно проваляне евентуално ще отслаби доста легитимността на съветската държавна машина и ще изкуши доста водачи на републики от федерацията да се отделят, както Чечения се опита да го направи през 1991 година Фактът, че в множеството републики има забележителен брой етнически руснаци (80% от съветските жители са етнически руснаци), може да не е безусловно спънка за сходни центробежни трендове. Казахстан да вземем за пример стана самостоятелен, макар че в него живеят доста огромен брой етнически руснаци.

Друг фактор, който играе роля, е фактът, че измежду съветските бойци, изпратени в Украйна, тези от националните малцинства в колонизираните региони са незаслужено по-представени спрямо етническите руснаци. По време на Първата международна война френската войска изпраща африкански бойци от своите колонии като пушечно месо на фронтовата линия, както постъпват и британците с индийските бойци. Това изиграва немалка роля за развиването на антиколониалните придвижвания през идващите десетилетия. Нещо сходно може да се разиграе и в Русия след войната в Украйна.

Не желая да злоупотребявам по какъв начин и при какви условия ще бъде заменен Путин, само че като цяло разпадането на съветската империя би било по-скоро нещо положително, в сравнение с неприятно. Демократичното възобновление в Русия след края на режима на Путин може да се окаже единствено преходно и да докара до нови империалистически трендове, заплашващи още веднъж Украйна и нейните съседи. Установяването и действието на постоянна народна власт на такава огромна територия би било предизвикателство. Изследванията върху демокрацията демонстрират, че тя има податливост да се фрагментира под тежестта на сепаратистките трендове, в случай че не се влага в децентрализация и подвижност на популацията. Разпадането на Руската империя може да докара до краткотраен безпорядък и безвластие, само че в последна сметка би основало по-добри условия за мир, изключително при установяването на демократични режими на някогашните съветски територии.

Времето на империите и колониализма е отминало окончателно. Живеем в свят, в който човешкият капитал и приобщаващите институции са главните мотори на икономическия разцвет. Ползите от завладяването на земи и колонизирането на други територии са доста по-малки в актуалния свят, а разноските за това са доста по-големи. Руската и други империи, сходно на китайската, са обречени в дълготраен проект./БГНЕС

*Джерард Роланд, професор по политически науки в Калифорнийския университет в Бъркли
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР