Джеръми Грантъм е сред най-уважаваните инвеститори на Уолстрийт. Съоснователят и

...
Джеръми Грантъм е сред най-уважаваните инвеститори на Уолстрийт. Съоснователят и
Коментари Харесай

На американския пазар все още има „супербалон“, който не се е спукал

Джеръми Грантъм е измежду най-уважаваните вложители на Уолстрийт. Съоснователят и основен капиталов пълководец на основана в Бостън компания за ръководство на актив Grantham, Mayo, & van Otterloo е добре прочут с това, че предсказа балона на цените на активите в Япония през 80-те години на предишния век, дотком балона от края на 90-те години и даже срутва на жилищния бранш в Съединени американски щати, който докара до финансовата рецесия през 2008 година

Сега 83-годишният деец от Уолстрийт твърди, че макар компликациите, през към този момент които мина фондовия пазар тази година, същинският стопански занапред следва. Грантъм предизвестява за надуващ се „ супербалон “, който занапред следва да се спука, предава списание „ Форчън ".

В записка, оповестена тази седмица, вложителят показва, че акциите остават „ доста скъпи “ и високата инфлация, през каквато стопанската система минава в този момент, исторически постоянно е водела до стесняване на оценките на акциите. Той също по този начин твърди, че световните стопански пиедестал са почнали „ да се утежняват извънредно доста “ през последните месеци, давайки образец с енергийната рецесия в Европа, локдауните против разпространяването на COVID-19 в Китай, световната продоволствена неустановеност, повишението на лихвените проценти на Федералния запас и свиването на държавните разноски в международен мащаб.

„ Настоящият супербалон се отличава с невиждано рискова композиция от кръстосана надценка на активи (облигации, жилища и акции са сериозно надценени и в този момент цената им бързо губи инерция), стоков потрес и нападателен Фед “, написа Грантъм. „ Всеки цикъл е друг и неповторим, само че всички исторически паралели допускат, че най-лошото занапред следва “, прибавя той.

Грантъм отдавна е на мнение, че хлабавата парична политика на Федералния запас и други централни банки, в това число съвсем нулеви лихвени проценти и стратегиите за количествено облекчение, помогнаха за основаването на „ супербалон “ в цените на активите в международен мащаб през последното десетилетие, пораждайки епоха на инвеститорска еуфория. „ Когато еуфорията стане нещо всекидневно, колапсът нормално е зад ъгъла “, твърди той.

Грантъм също по този начин не приема концепцията, че възхода на акциите това лято бележи началото на нов бичи пазар (пазар на растеж), като отбелязва, че „ супербалоните “ исторически са включвали къси пазарни ралита.

„ Супербалоните са събития, които не наподобяват на всички останали. Въпреки че в историята има единствено няколко, които вложителите да учат, те имат ясни общи черти “, написа той. „ Една от тези характерности е напредък по време на мечи пазар (пазар на спад). Ралито от това лято до момента идеално се вписва в модела “, прибавя той.

Неговите мнения са сходни на тези, направени от голям брой други ветерани на Уолстрийт, в това число основния капиталов шеф на Morgan Stanley Майк Уилсън, който твърди, че възхода по време на мечи пазар не е нищо друго с изключение на „ капан “ за заблудени вложители, които от юни насам се подлъгват по тези заблуждаващи сигнали (въпреки че Уилсън не назовава сегашното положение на пазара балон).

Грантъм изяснява типичните стадии, през които минават, супербалоните, когато  се спукат, като отбелязва, актуалната икономическа среда е сходна с тази, която се следи при историческия модел на балоните.

„ Първо се образува балонът. Второ, появява се някаква спънка, както се случи при започване на тази година, когато някаква гънка в икономическата или политическата среда кара вложителите да осъзнаят, че в края на краищата съвършенството няма да продължи постоянно, и оценките вършат половин крачка обратно. След това идва възхода на мечия пазар, какъвто видяхме в този момент. Четвърто и последно е утежняване на фундаментите и срив на пазара докрай “, написа той.

Грантъм също по този начин обясни по какъв начин възходящата инфлация е била главният мотор на спадовете на фондовите пазари през първата половина на годината, само че намаляващите маржове на корпоративната облага ще бъдат главната причина за загубите през декември. В бележката си обаче той даде значимо предизвестие по отношение на своята прогноза.

„ Ако мечият пазар към този момент е завършил, паралелите с трите други супербалона в Съединени американски щати, които до момента съответстват толкоз доста, ще бъдат изцяло пречупени. Винаги има такава опция. Всеки цикъл е друг и всеки отговор на държавното управление е непредвидим “, сподели Грантъм. „ Н в случай че историята се повтори, пиесата още веднъж ще бъде покруса. Този път би трябвало да се надяваме, че ще е по-малка “, добави той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР