Дженсън Хуанг и Лиза Су имат много общи неща. Главните

...
Дженсън Хуанг и Лиза Су имат много общи неща. Главните
Коментари Харесай

От братовчеди до конкуренти: Най-влиятелните хора в индустрията на AI чипове

Дженсън Хуанг и Лиза Су имат доста общи неща. Главните изпълнителни шефове на Nvidia и AMD, респективно, са освен двама от най-влиятелните хора в световната промишленост на AI чипове, само че също по този начин са родственици. Роднинската връзка сред тях е разкрита от Су през 2020 година, а неотдавна е разказана в елементи от тайванския генеалог Джийн Ву, написа CNN Business.

Двамата не са израснали дружно, което улеснява нещата, поради обстоятелството, че в този момент се конкурират между тях на върха на един от най-следените браншове в света. Братовчедите разделят обща фамилна история в Тайван - остров, който стои от ден на ден сред Китай и Съединени американски щати, на фона на разногласието за господство в областта на високите технологии сред двете народи.

Според Ву - някогашен финансов публицист - която в този момент изследва корпоративни семейства, Хуанг е biao jiu, както се споделя на Мандарин – в западния свят това дава отговор на братовчеди през едно потомство. По-точно, Су е внучка на чичото на Хуанг, споделя Ву, която е открила тази роднинска връзка посредством проучване на обществени архиви, новинарски изявления и годишници, както и от изявленията с членове на фамилията на Хуанг.

Ние сме далечни родственици ”, дава отговор Су с усмивка на въпрос по време на събитие на Consumer Technology Association през 2020 година

Говорител на Nvidia също удостоверява, че Хуанг има роднинска връзка със Су като отдалечен братовчед по майчина линия. Тази връзка заинтригува наблюдаващите на промишлеността. В Тайван, където Су и Хуанг са родени с разлика от шест години и в този момент имат статут на рокзвезди, тематиката се разисква в локалните медии. Онлайн консуматори на Reddit и други конгреси разясняват съвпадението, а в обществените медии се появиха скици на родословното дърво.

Тайван има отдавнашна традиция в производството на хардуер от международна класа, който поддържа локалната стопанска система. Компании, като производителя на чипове TSMC и производителите на електроника ASUS и Foxconn, са водещи и предизвикват доста младежи да желаят да работят като софтуерни инженери. Су и Хуанг не са изключение, въпреки че те са израснали най-вече в чужбина.

Според Nvidia, Хуанг е роден през 1963 година в Тайпе, а по-късно се мести на юг в Тайнан. На по-късен стадий неговото семейство се мести в Тайланд, където татко му работи в петролна рафинерия. Когато Хуанг е на девет години, политическо напрежение в Тайланд принуждава родителите му да го изпратят дружно с неговия брат при родственици в американския щат Вашингтон, които по-късно изпращат братята в пансион в Кентъки.

Междувременно, Су е родена в Тайнан през 1969 година Тя потегля към Съединени американски щати по-рано, имигрирайки в Ню Йорк на 3-годишна възраст. Макар че двамата израстват надалеч един от различен, те вървят по сходни пътища като възрастни. Избират една и съща област на образование – електроинженерство, като Су учи в Масачузерския софтуерен институт, а Хуанг посещава Университета на Орегон и Станфордския университет. По-късно, откакто попадат в бързоразвиващия се свят на полупроводниците, те работят за разнообразни компании, само че имат един и същи шеф.

Преди да стартира работа в Nvidia през 1993 година, Хуанг е работил за AMD като дизайнер на микропроцесори. Су, несъмнено, също се причислява към AMD - близо две десетилетия по-късно в ролята на старши вицепрезидент, като на нея се приписва позитивното развиване на компанията.
От братовчеди до съперници
Сега и двамата ръководители работят в Санта Клара, Калифорния, като централите на двете компании са на 5 минути с кола една от друга. Техните компании продават хардуер и програмен продукт на водещите международни софтуерни компании в промишленост, чиято стойност се чака да доближи 1 трлн. $ през 2030 г, съгласно консултантската компания McKinsey. В последния си годишен доклад AMD уточни Nvidia като главен съперник в две от четирите ѝ съществени бизнес насоки – игри и центрове за данни.

Преди време фирмите бяха известни измежду геймърите със своите графични процесори (GPU). Двете към момента се конкурират в тази сфера, само че техните GPU-та към този момент се употребяват и за генеративния изкуствен интелект (AI) - технологията, която е в основата на известни системи, като ChatGPT.

Графичните процесори H100 на Nvidia се употребяват от OpenAI, която стои зад ChatGPT за обучаването на нейния езиков модел, съгласно производителя на чипове. Тези съставни елементи се съпоставят с пуснатия неотдавна от AMD MI300X, който компанията дефинира като

най-усъвършенствания ускорител за генеративен AI в света ”.

От AMD оповестиха през предходната седмица, че чака GPU-тата да генерират над 2 милиарда $ доходи за компанията през 2024 година и че прогнозите са, че серията MI300 ще стане “продуктът на AMD, който ще доближи най-бързо до 1 милиарда $ продажби. ” Тези упования оскъпиха акциите на AMD с близо 10% на идващия ден.

Двете компании се конкурират и в продажбата на съоръжение за центрове за данни. В последните години те получиха по-голяма известност и измежду елементарните консуматори поради това, че дават авангардни технологии, които дават обещание да трансформират обществото. Освен в AI системи, процесорите, които те създават, се употребяват от ден на ден и в елекромобилите, увеличавайки обсега им до съвсем всичко - от лични компютри до конзоли PlayStation.

Бих споделил, че всеки, който употребява интернет, евентуално се допира не до един, а до десетки или стотици чипове на Nvidia и AMD ”, сподели американският създател Кристофър Милър.

“Повечето хора в никакъв случай не се замислят за AMD или Nvidia, тъй като в никакъв случай не виждат чиповете, които тези компании създават. Всъщност обаче, в всекидневието си евентуално разчитате и на Nvidia, и на AMD ”, добави той.

Бумът в областта на изкуствения разсъдък оскъпи доста акциите на Nvidia, кято е считана за водач при технологиите, нужни за обучаването на изкуствения разсъдък. В резултат на това книжата й нарастнаха с над 200% от началото на годината.

Ръстът при акциите на AMD е от над 73% през 2023 година, макар че компанията е доста по-малка от Nvidia ”, отбелязва Милър.

Междувременно, стана ясно, че Су е един от най-високо платените ръководители на компании в Съединени американски щати, заемайки първото място измежду дамите, оглавяващи компании от показателя S&P 500, през предходната година. Тя беше преди всичко по възнаграждение и измежду дамите, и измежду мъжете за 2019 година, съгласно класацията на Equilar и Associated Press.

Положението и за двете компании за чипове другояче може да се промени на фона на продължаващото геополитическо напрежение. Наскоро от Nvidia оповестиха, че наложените от Съединени американски щати ограничавания за експорт за Китай са засегнали някои от нейните AI чипове, защото са влезнали в действие “незабавно ” седмици преди авансово плануваното.

От компанията оповестиха, че не чакат това да се отрази на резултатите ѝ в кратковременен проект, само че планува дълготрайна загуба на благоприятни условия от сходни ограничавания в дълготраен проект. От AMD също оповестиха през август, че ще се съобразят с рестриктивните мерки на Съединени американски щати и ще изследват създаването на артикули, съответно за Китай.

Подобни терзания евентуално биха надвили над всички неловки фамилни връзки. На въпрос през 202 година за това какви са връзките ѝ с Хуанг, Су съобщи:

Смятам, че Nvidia е страхотна компания ”.

“Няма подозрение, че софтуерните качества, които те демонстрираха в последното десетилетие, докара промишлеността до някои от основните сфери в AI ”, добави тя.

“Това е един конкурентен свят, тъй че няма подозрение, че се състезаваме крепко. Това обаче е и свят, в който би трябвало да си партнирате с съперниците си понякога. ”
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР