След срещата на върха, към която се присъединиха Китай, САЩ и Русия, лидерът на Индонезия предупреждава за продължителни конфликти

...
ДЖАКАРТА, Индонезия (АП) — президентът на Индонезия отправи остро предупреждение
Коментари Харесай

ДЖАКАРТА, Индонезия (АП) — президентът на Индонезия отправи остро предупреждение в четвъртък, след като приключи срещата на върха на страните от Югоизточна Азия, към които се присъединиха от Китай, Съединените щати и Русия, заявявайки, че „ще бъдем унищожени“, освен ако конфликтите не бъдат решени. Индонезийската столица Джакарта освети големите конфликти в Азия с призиви за мирни решения и сдържаност.

Кървавата гражданска борба в Мианмар и териториалните спорове в Южнокитайско море, които се проточиха без да се вижда решение, заемат челно място в дневен ред.

Бяха изразени и опасения относно съперничеството между САЩ и Китай в региона, въпреки че никой не беше изрично извикан, тъй като китайският министър-председател Ли Цян и вицепрезидентът на САЩ Камала Харис присъстваха. Руският външен министър Сергей Лавров също участва.

„Мога да ви гарантирам, че ако не успеем да се справим с различията, ще бъдем унищожени“, индонезийският президент Джоко Видодо, който ръководи 10-членната АСЕАН тази година година, каза на пресконференция след разговорите на върха.

„Ако се присъединим към теченията на съперничеството, ще бъдем унищожени“, добави той.

Видодо, който прехвърли ръководството на регионалната група в Лаос по време на срещите в Джакарта, характеризира АСЕАН като регионален миротворец — или сигурна къща — от която светът силно се нуждае.

Основани през 1967 г. в ерата на Студената война, групите от АСЕАН Бруней, Камбоджа, Индонезия, Лаос, Малайзия, Мианмар, Филипините, Сингапур, Тайланд и Виетнам.

Въпреки че дълго време е осмиван като беззъб разговорник, AESAN е признаван за способността си да свиква съперничещи си световни сили при затворени врати срещи, които предоставят възможност за диалог и успяват да извлекат публични ангажименти за мирно разрешаване на спорове.

На среща на лидерите на АСЕАН с Китай, Япония и Южна Корея в Джакарта, Ли подчерта необходимостта да се противопостави на „а нова Студена война", въпреки че Пекин отдавна е осъждан за своите все по-агресивни действия в оспорваното Южнокитайско море и срещу Тайван.

"За да се държат различията под контрол, това, което е от съществено значение сега, е да се противопоставим на подбора на страни, блокова конфронтация и нова Студена война и да гарантира, че разногласията и споровете между страните се разглеждат правилно“, каза Ли. Китайско море в тяхното комюнике след конференцията, което също приветства напредъка в дълго отлаганите преговори между техния регионален блок и Китай за изготвяне на „кодекс на поведение“ за ненападение, за да се избегне израждането на случайни спорове в голям конфликт в спорните води.

Спорните води се превърнаха в деликатен разлом в съперничеството между САЩ и Китай. Вашингтон не предявява никакви претенции към стратегическия воден път, ключов търговски глобален маршрут, но разположи своите кораби и изтребители на ВМС, за да оспори експанзивните претенции на Китай и да защити това, което той нарича свобода на навигация и прелитане в офшорния регион.

ООН Генералният секретар Антониу Гутериш, който също се срещна отделно с лидерите на АСЕАН в четвъртък, поднови спешния призив към международната общност да търси единна стратегия за прекратяване на влошаващата се криза в Мианмар.

Намаляващата финансова помощ трябва да бъде увеличена на предишни нива, за да даде възможност на световната организация да реагира на „огромна трагедия“, каза той и добави, че ситуацията в Мианмар допълнително се е влошила, откакто той се срещна с лидерите на АСЕАН на среща на върха през 2022 г.

Гутериш отново призова относно военното правителство на разтърсената от кризата страна незабавно да освободи всички политически затворници и да „отвори вратата за връщане към демократично управление“.

Армията на Мианмар завзе властта на 1 февруари 2021 г. от избраните правителството на Аун Сан Су Чи, арестувайки нея и висши членове на нейната управляваща партия Национална лига за демокрация, която спечели съкрушителна победа за нов мандат на общите избори през ноември 2020 г.

Силите за сигурност потиснаха широкоразпространената опозиция до военното превземане със смъртоносна сила, убивайки хиляди цивилни и арестувайки хиляди други, участвали в ненасилствени протести. Жестоката репресия предизвика въоръжена съпротива в голяма част от обеднялата страна.

Гутериш също поднови тревогата си относно други проблеми, които се влошават от съперничеството между и между големите сили.

„Нашият свят е разтегнат. до точката на пречупване чрез каскада от кризи: от влошаващата се извънредна климатична ситуация и ескалиращи войни и конфликти, до нарастваща бедност, разширяващи се неравенства и нарастващо геополитическо напрежение“, каза Гутериш.

___ Писателят на Associated Press Ниниек Кармини в Джакарта, Индонезия, допринесе за този доклад.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР