Джакарта. Десет души, хванати в капан след изригването на индонезийския

...
Джакарта. Десет души, хванати в капан след изригването на индонезийския
Коментари Харесай

Reuters: Има загинали и ранени след изригването на вулкана Семеру в Индонезия

Джакарта. Десет души, хванати в капан след изригването на индонезийския вулкан Семеру, са били евакуирани на безвредно място, заяви организацията за намаляване на последствията от бедствия (BNPB), като броят на починалите от бедствието е минимум 13, а десетки са ранени, предава Reuters .

Семеру, най-високият връх на остров Ява, изхвърли стълбове от пепел и горещи облаци в събота, които покриха околните села в провинция Източен Ява и принудиха хиляди хора да избягат.

Изригването прекъсна стратегически мост, свързващ две области в близкия район Лумаджанг с град Маланг и унищожи здания, оповестиха управляващите.

Служителят на BNPB Абдул Мухари сподели в известие за пресата, че 13 души са били убити след изригването, двама от които са разпознати. Деветдесет и осем са ранени, в това число две бременни дами, а 902 са евакуирани, се споделя в изказването.

Повечето пострадвания са изгаряния, оповестиха управляващите.

В региона на Сумбервулу гъста, сива пепел покрива развалени къщи, до момента в който доброволци се опитваха да върнат назад водачите, които желаеха да се приберат в домовете си покрай Семеру, сподели очевидец за Reuters.

Служител на индонезийската организация за търсене и избавяне сподели на новинарския канал Metro TV, че евакуациите са прекъснати заради горещи облаци, които пречат на напъните на спасителите.

Други трудности включват тежки скали и парещ вулканичен седимент, които лимитират придвижването, сподели чиновник на локалната организация за намаляване на последствията от бедствията.

Министерството на превоза на Индонезия съобщи в неделя, че изригването не е предизвикало спиране на полетите в района, макар че водачите са били предизвестени да внимават за вулканичната пепел.

Семеру, висок повече от 3600 метра, е един от близо 130-те дейни вулкана в Индонезия. Той изригна и през януари, само че тогава нямаше човешки жертви.

Индонезия се намира в „ Тихоокеанския огнен пръстен “, мощно сеизмично дейна зона, където разнообразни плочи на земната кора се срещат и основават огромен брой трусове и вулкани.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР