Дизеловият двигател е дамгосан вовеки. Дизелгейт, политици и екологични организации

...
Дизеловият двигател е дамгосан вовеки. Дизелгейт, политици и екологични организации
Коментари Харесай

Дизелът е мъртъв, да живее дизеловата Mazda CX-60

Дизеловият мотор е дамгосан вовеки. „ Дизелгейт ”, политици и екологични организации направиха по този начин, че за него избавление да няма. Затова се веселя всякога, когато седна в нов дизелов автомобил. Но този случай е нещо доста по-различно, бих споделил неповторимо.

Причината за това се споделя Mazda, която се надявам да не се трансформира с това свое лично схващане на нещата. След като преди няколко години направи бензинов мотор, работещ като дизелов (най-грубо казано), в този момент идва 2023 година, в която Mazda дава на света един от най-емблематичните си артикули.

Докато всички понижават работния размер на моторите си, като инсталират напречни, хибридни задвижващи елементи, да не загатвам напълно електрическите модели, Mazda потегли да преплува река Мара в Африка против течението, право в устите на крокодилите, чакащи всеки неверен ход на плячката си. Ако сте от хората, които също жигосват дизела, евентуално сега се подсмихвате и предричате краха на компанията. Но аз не съм от тях и имам вяра, че това е един от най-дръзките ходове, които ще се одобряват с екстаз от клиентите. Защото вместо да понижи работния размер, Mazda направи огромен редови дизелов „ шестак ”!

И това се случва във време, когато босът на Renault Лука де Мео разяснява, че „ няма някой, който да създава изцяло нов мотор с вътрешно горене в Европа. Никой. Не и от нулата. Всички пари отиват за електрическа или атомна технология. “ Де Мео има вяра, че остарялата технология умира, бъдещето е на електрическото задвижване.

В Mazda евентуално се подсмихват, тъй като освен създаде чисто нов бензинов мотор, само че направи и чисто нов дизелов с работен размер 3,3 литра.

Mazda CX-60 3,3 e-Skyactiv D е една от най-неочакваните разработки през последните години. За съществуването му си има съществени аргументи, отиващи оттатък патологичната потребност на Mazda да прави нещата по собствен си метод.

В основата на тази идея стои още веднъж неконвенционалното мислене на японските инженери. След като направиха бензинов мотор, работещ като дизелов, в този момент усилиха значително работния размер на съществуващия дизелов елемент и създадоха технологията Distribution-Controlled Partially Premixed Compression Ignition. Тя подсигурява по-рязка реакция по време на ускоряване от една страна, от друга оказва помощ за ниските нездравословни излъчвания. И това не са единствено приказки, тъй като този мотор е Euro 7 ready, т.е. през 2025 година просто ще би трябвало да се сертифицира и да продължи да се продава. Инженерите акцентират, че термалната успеваемост е над 40% в множеството режими на нормалното потребление на мотора, с което не могат да се похвалят доста съперници.

За да подсигуряват, че остатъчната въздушна примес изгаря сега на възпламеняване, без значение на оборотния режим, инженерите на Mazda са създали горивни камери с корона на буталото под формата на яйце. Така те разделят въздушно-горивната примес в две обособени зони в камерата, резултатът от което е по-ефикасно възпламеняване и изгаряне в по-широк оборотен режим. Този фактор е спомогнал и за понижаване на шума от работата на мотора и разхода на гориво.

Във версията с 254 к.с. и четири задвижващи колела (има и такава с 200 к.с. и задно предаване) разходът на гориво е 5,2 л/100 км. По време на презентацията компанията сподели слайд, на който CX-60 бе съпоставен единствено с първокласни съперници. Най-близко като разход е Mercedes-Benz GLC 300d 4Matic (269 к.с.) с 5,6 л/100 км, по-късно идва BMW X3 xDrive 30d (286 к.с.) с 6,2 л/100 км. Другите съперници са Audi Q5 50TDI quattro V6 (286 к.с.) с 6,7 л/100 км, Jaguar F-Pace 300 AWD V6 (300 к.с.) с 6,9 л/100 км и VW Touareg 3,0 V6 TDI 4Motion (231 к.с.) с 8,0 л/100 км.

Целия материал може да прочетете на автомобилния уебсайт
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР