Дизайнерката Габриел Коко Шанел, която е сътрудничила на нацистка Германия

...
Дизайнерката Габриел Коко Шанел, която е сътрудничила на нацистка Германия
Коментари Харесай

Коко Шанел: Нередовен агент на Съпротивата

Дизайнерката Габриел " Коко " Шанел, която е сътрудничила на нацистка Германия по време на Втората международна война, е била и " неточен сътрудник " на Съпротивата във Франция, съобщи Агенция Франс Прес, като цитира документи, показани в музея " Виктория и Албърт " в Лондон.

Coco Chanel exhibition reveals fashion designer was part of French resistance
— Guardian news (@guardiannews)
Там е подредена изложбата " Габриел Шанел. Моден манифест ", която се открива в събота.

По време на Втората международна война Габриел Шанел живее в парижкия хотел " Риц ", отчасти конфискуван от нацисткия режим . Тя е имала връзка с аташето на немското посолство Ханс Гюнтер декор Динклаге, който е бил разузнавач. 



От музея обясниха, че през юли 1941 година " нацистките управляващи записват Габриел Шанел като благонадежден източник, въпреки и да не е несъмнено, че тя е знаела за това ". Кодовото й име било " Уестминстър ", а номерът - F7124. 

" Последните проучвания обаче акцентират спорния темперамент на нейните дейности по време на войната ", допълват от " Виктория и Албърт ". 

The legend lives on: New exhibition devoted to Chanel's life and work opens at London's V&A Museum
— Bloomberg (@business)
" Тя е вписана като неточен сътрудник на мрежата ERIC - клон на Съпротивата и с връзки с английските секрети служби ", излиза наяве от пана, включени в изложбата. 

" Въпреки че архивните документи не съдържат детайлности за дейностите, осъществени от Шанел за тази мрежа, те удостоверяват присъединяване й от 1 януари 1943 година до 17 април 1944 година ", продължава изложбата. Тогава тази мрежа прекратява съществуването си. 



В поддръжка на това изказване са показани два документа. Единият е обвързван с мрежата ERIC, датиран и подписан в Париж на 20 март 1948 година, като нейното име попада дружно с други . Тя е разказана като Мел Шанел, известна като " Коко " . Адресът на стилната й къща е ул. " Камбон " 31. 

Другият документ от 1957 година е уверение за участие във френските бойни сили. В него се показва, че Шанел е взела участие в " Съпротивата като краткотраен сътрудник "

Here’s everything you need to know about the Victoria & Albert Museum’s new exhibition, ‘Gabrielle Chanel. Fashion Manifesto’.
— British Vogue (@BritishVogue)

Кураторът Ориол Кълън изясни пред " Гардиън ", че разполага с документ от френското държавно управление от 1957 година, потвърждаващ това. " Новите доказателства не я оневиняват. Те единствено усложнява обстановката. Всичко, което можем да кажем, е, че тя е взела участие и от двете страни ".

Изложбата споделя и за добре известното съдействие на дизайнерката с нацистите. 

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР