Диворастящи гъби, замърсени с радиоактивен цезий, все още растат в

...
Диворастящи гъби, замърсени с радиоактивен цезий, все още растат в
Коментари Харесай

В Бавария още растат гъби с цезий-137 от аварията в Чернобил -

Диворастящи гъби, нечисти с радиоактивен цезий, към момента порастват в немската провинция Бавария - десетилетия след нуклеарната повреда в Чернобил проз април 1986 година, съобщи ДПА, като се базира на изследване, оповестено през вчерашния ден.

Резултатите от най-новото проучване на Федералната работа за радиационна отбрана (ФСРЗ) демонстрират, че гъбите са нечисти с изотопи на цезий-137 с генезис от нуклеарната повреда в Чернобил. Цезий-137 може да се натрупва в тъканите на костите и да докара до заболяване от рак на костите и левкемия, прецизира Българска телеграфна агенция, като цитира откриватели на аргументите за онкозаболявания. 

Всяка година ФСРЗ изследва за съществуване на изотопа диви ядливи гъби на осем места в Бавария. На някои места са били регистрирани над 4000 бекерела цезий-137 на кг гъби. Горната граница за продаваните по пазарите гъби е 600 бекерела.

Шефът на ФСРЗ Инге Паулини поучава берачите на гъби в Бавария да ги ядат в умерени количества, " с цел да избегнат излишно излагане на радиация " и опасности за здравето си. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР