Дивата къпина облекчава състояния като диария, захарна болест, бяло течение,

...
Дивата къпина облекчава състояния като диария, захарна болест, бяло течение,
Коментари Харесай

Народна медицина с дива къпина

Дивата къпина облекчава положения като диария, захарна болест, бяло течение, оказва помощ и при дизентерия. В националната медицина, билката се употребява още и при продължителна и мощна менструация, разширени вени, грип, фарингит, кашлица, ангина, възпалени венци, афти и други

Плодовете на дивата къпина могат да оказват помощ и при инфектиране на дихателните пътища, настинка. Можете да си извършите следната запарка, която ще облекчи простудата:

- Заливате 2 с.л. от билката с половин литър вряща вода. Оставяте отварата да се кисне един час, след това прецеждате. Така приготвената отвара се пие четири пъти на ден.

 Ползи от Дива Къпина

При пневмония се ползва следната рецепта:

- Смесват се 4 листа от дюля с шепа листа от дива къпина. Към тях се прибавят 500 – 600 мл вода и се поставят на котлона. Сместа се вари 5 минути, след което се отдръпва от котлона и се прецежда. Трябва да се пие три пъти дневно по 200 мл, можете да подсладите и с мед, в случай че предпочитате. Пиете до момента в който премине заболяването.

За лекуване на разширени вени, правете бани с запарка от дива къпина. За задачата се употребяват корените – те се вадят през месеците октомври и ноември. Можете също да извършите запарка от по 20 г плод от див кестен и дъб, по 50 г клиновиче и полски хвощ, по 100 г корени от къпина и корен от ревен.

 Медицина с Дива Къпина

Към сместа прибавете и 30 г цвят от бял смил. Вземате 2 с.л. от тези билки и ги сварявате в половин литър вода – варите 5 минути. След като изстине сместа, прецедете и пийте 4 пъти на ден. Задължително приемайте преди храна.

За лекуване на афти и възпалени венци, задоволително е всекидневно да се жабурите с запарка от дива къпина. За бяло течение при дамите се смесват листа и плодове на билката и се сварява запарка – 2 с.л. се заливат с 400 мл вряща вода.

Оставете билките във водата един час, след което приемайте от отварата три пъти дневно. Количеството на всеки банкет е 1 к.ч.

При гастрит, смесвате листа от къпина, цикория, планинска чубрица и корени от бял оман – равни количества. В подобаващ съд слагате 300 мл вода и откакто заври, слагате 1 с.л. от смесените билки.

Когато изстине, отварата се прецежда и се пие 3 пъти дневно по 100 мл. Най-добре е да изпивате половин час преди храна.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР