Дискусия за значението на здравословния начин на живот за бременните

...
Дискусия за значението на здравословния начин на живот за бременните
Коментари Харесай

Бъдещи майки бяха информирани за значението на здравословния начин на живот и необходимостта от профилактични прегледи

Дискусия за смисъла на здравословния метод на живот за бременните дами, новородените деца и опциите за осъществяване на профилактични прегледи, се организира вКомплекс за обществени услуги в кв. „ Надежда “ в Сливен. В нея участваха здравни посредници, представители от Центъра за майчино и детско здраве и от Центъра за сложно обслужване на деца с увреждания и хронични болести (ЦКОДУХЗ)-Сливен. В полемиката се включиха и представители на Дирекция „ Обществено здраве “ към РЗИ-Сливен и лечебни заведения.

В рамките на срещата опитни акушерки споделиха пред младите и бъдещи майки и техните близки, какъв брой е значимо да се води здравословен метод на живот по време на бременност. Бе изтъкната и нуждата от съвещания за хигиената, храненето, надзор на рисковите поведенчески фактори/тютюнопушене, приложимост на алкохол и др./, работа при нездравословни условия, сигурност, здравословно хранене, надзор на тежестта и други От значение е и следенето на здравословното положение на дамата – боледува ли постоянно, има ли хронични болести и какви. Изключително значимо е всяка бременност да бъде регулярно проследявана, с цел да се предотвратят затруднения и да се резервира здравето както на майката, по този начин и на бебето. Бременните не би трябвало да не помнят, че при всяка аудиенция на женска консултация, имат опция да задават своите въпроси към проследяващия акушер-гинеколог, с цел да споделят своите паники, в случай че имат такива, да потърсят съвет и да получат съответни отговори.
Отбелязано беше, че всяка бременна жена, без значение дали е здравно обезпечена, може да избере лекар-специалист по акушерство и гинекология, за профилактичен обзор, който не се заплаща. Профилактичният обзор и избрани проучвания се правят от извънболнични лечебни заведения по акушерство и гинекология и медико-диагностични лаборатории на територията на цялата страна, които имат подписани контракти със Здравната каса. Към момента в Сливен, лечебни заведения по акушерство и гинекология, има на територията на: МЦ „ Миркович “ ( МБАЛ „ Д-р Иван Селимински “), ДКЦ 1, ДКЦ 2; ДКЦ-Сливен (МБАЛ „ Х.Димитър “); МЦ „ Св. Ана “(„ СБАЛАГ Ева “), МЦ „ Амброаз Паре “.

Център за майчино и детско здраве работи, с изключение на със здравно обезпечените бременни и със здравно неосигурените бременни дами, за които с изключение на прегледа по Наредба №26, обезпечава още един обзор и пакет клинично лабораторни проучвания.
Допълнителни прегледи, за обезпечаване на безрисковомайчинство за всяка жена и гарантиране достъпа на здравно неосигурени дами до медицински грижи по време на бременност и раждане, могат да се извършат посредством Здравно-консултативните центрове за майчино и детско здраве (ЗКЦ), разкрити във всички регионални и в някои академични лечебни заведения.
Срещата продължи с показване на опциите за патронажна грижа от Център за майчино и детско здраве-Сливен за бременни, родилки и новородени деца след раждане, като се дават грижи в дома на фамилията и поддръжка на родителите в първите грижи за новороденото. Те включват кърмене, зареждане, следене на физическо и нервно-психическо развиване на детето.

При раждане или диагностициране на дете с увреждане, е значимо незабавно да стартират специфични грижи и рехабилитация. На територията на Сливен има следните благоприятни условия за приемане на квалифицирана помощ -личните лекари, детските лекари в медицинските и диагностично-консултативните центрове, Здравно-консултативен център към МБАЛ „ Д-р Иван Селимински “, Сливен; Център за майчино и детско здраве към МЦ „ Д-р Г. В. Миркович “, Сливен; Екип по ранна детска намеса към Общностен център-Сливен.

В Център за сложно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания-Сливен се дават безвъзмездни, извънболнични, самостоятелни, почасови, профилирани грижи и рехабилитация на деца с увреждания и хронични болести от раждането до 18 години. С децата работят следните експерти с дълготраен опит – лекар-педиатър, рехабилитатори, медицински сестри, психолози, логопеди, педагози.

Срещата се провежда с поддръжката на Община Сливен.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР