Дирекция Противодействие на корупцията в КПКОНПИ започна проверка в Министерство

...
Дирекция Противодействие на корупцията в КПКОНПИ започна проверка в Министерство
Коментари Харесай

Комисията Цацаров проверява Кацаров по обвиненията от бившия му заместник

Дирекция " Противодействие на корупцията " в КПКОНПИ стартира инспекция в Министерство на здравеопазването по отношение на процедурата за закупуване на бързи антигенни проби на възпитаници, оповестяват от комисията.

Проверката е по сигнал, в който се съдържат изказвания за позволени съществени нарушавания при избора на реализатори и класирането им, както и по медийни изявления, съдържащи изказвания на някогашен заместник-министър на опазването на здравето. Предмет на инспекцията са и данни за повишени цени на тестванията и закъснение на доставките им.

От министъра на опазването на здравето е изискана цялостната документи по избора на реализатори и подписаните контракти за доставка на бързи антигенни проби за възпитаници.

В рамките на днешния ден следва снемане на пояснения от някогашния заместник-министър на опазването на здравето Димитър Петров и от шефове на търговски сдружения, които са взели участие със свои предложения за доставка, само че са били отстранени от процедурата.

Ще бъдат снети пояснения от членовете на комисията по желание на снабдители на проби, от министър Стойчо Кацаров, както и от началника на кабинета му и от други лица. Извършва се разбор на контрактуваните цени и периоди на доставка, както и на измененията в тях по всеки от наличните до момента 15 контракта с предмет " Доставка на медицински произведения - бързи антигенни проби за осъществяване на самостоятелно неинвазивно проучване на SARS-CoV-2 ". След довеждане докрай на инспекцията, Комисията ще реши изпращането на материалите на прокуратурата, при съществуване на данни за корупционни закононарушения.

Час след началото на инспекцията от Министерството на здравеопазването я приветстваха в публично мнение.

" По този метод ще отпаднат всевъзможни подозрения и целенасочени внушения за нередности при извършените процедури. Напомняме, че в името на прозрачността отварянето на поканите беше направено в наличие на медиите. Протоколите от работата на комисията, класирането на участниците и подписаните контракти с изпълнителите бяха оповестени на интернет страницата на Министерство на здравеопазването и всеки, който желае, може да се запознае с тях. Напомняме също, че с разпореждане на Министерския съвет бяха отпуснати средства за закупуване на 1,5 милиона щадящи бързи антигенни проби за обезпечаване на безвредна образователна среда. Проведената по безукорен метод процедура от екипа на Министерството на здравеопазването разреши да се стигне до трикратно понижение на цените на тестванията и да се обезпечат общо 4,7 милиона теста. Те ще са задоволителни за обезпечаване на образователните занятия на всички възпитаници за най-малко един месец напред ", обявиха от Министерство на здравеопазването.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР