Директорката на Европейската агенция по лекарствата Емър Кук ще бъде

...
Директорката на Европейската агенция по лекарствата Емър Кук ще бъде
Коментари Харесай

Европарламентът изслушва Европейската агенция по лекарствана за ковид ваксините


Директорката на Европейската организация по медикаментите Емър Кук ще бъде изслушана в комисията по околна среда, публично здраве и сигурност на храните в Европейския парламент. Очаква се тя да приказва за процедурите за предоставяне на позволение на имунизациите, тяхната наличност и разгръщането на процеса на имунизация, заяви БНР.

Колкото и представители на европейските институции да ни убеждават, че процесът върви относително добре поради мащабите на пандемията и разновидностите на вируса, събитията сочат тъкмо противоположното. Опитите на публицистите да изкарат на ярко най-малко дребна част от договорите с фармацевтичните компании не престават да удрят на камък, макар настойчивото слагане на въпроса пред Европейската комисия.

В неделя " Астра Зенека " разгласи, че редуцира с 60 на 100 плануваните дози за Европейски Съюз, което съществено разгневи Комисията.Така за първи път в общественото пространство се чу за извършен диалог сред председателката Урсула фон дер Лайен и изпълнителния шеф на " Астра Зенека " Паскал Сорио, на който, по думите на представителя на Комисията Ерик Мамер, тя " ясно е посочила, че чака компанията да извършва изискванията, залегнали в контракта за обезпечаване на предплатено закупени ваксини за Европейски Съюз и е напомнила, че Общността е вложила забележителна сума, точно с цел да се подсигурява, че продукцията ще бъде налична даже преди Европейската организация по медикаментите да даде разрешението си ".

Вчера се разбра, че диалозите сред двете страни не са дали резултат и в късния следобяд стана ясно, че ще се организира втора среща. Нещо повече - еврокомисар Кириакиду изиска в бъдеще всички компании, които създават ваксини, да подават авансово съобщение постоянно, когато желаят да изнасят за трети страни.

" Европейски Съюз поддържа бързото създаване и произвеждане на няколко ваксини против Covid-19 на обща стойност 2,7 милиарда евро. Искаме изясненост при транзакциите и цялостна бистрота при износа на ваксини от Европейски Съюз ", бе безапелационна тя.

И този скандал идва, откакто се разбра, че " Пфайзер " е закъсняла с доставките си, въпреки да даде обещание да навакса пропуща до края на първото тримесечие.

Ситуацията става все по-объркана и от разминаванията в изказванията на другите институции. Макар Комисията да разгласи като част от тактиката за имунизиране 70 на 100 от възрастните хора в Европейски Съюз да получат дозите си до лятото, ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел изрази подозрения до каква степен това е допустимо поради компликациите в тяхното произвеждане.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР