Директорите на столичните болници, кметът на София и началникът на

...
Директорите на столичните болници, кметът на София и началникът на
Коментари Харесай

Болниците са в готовност за трети пик на заразата


Директорите на столичните лечебни заведения, кметът на София и началникът на столичното РЗИ имаха заседание през днешния ден със здравния министър. На него е било регистрирано, че всички лечебни заведения в София са в подготвеност за трети пик на зазарата от коронавирус, който се чака. Това стана ясно от думите на кмета Йорданка Фандъкова след срещата.

„ Има задоволително свободни кревати, снабдени са с лекарства, дезинфектанти, маски и костюми. Не се постанова нещо в допълнение, с цел да се обезпечи готовността на лечебните заведения ", разяснява кметът, представена от Фокус. По думите й на този стадий няма по какъв начин да се направи прогноза дали София ще продължи да е в алената зона по заболяемост. Трябва да продължим да следим данните и трендовете, сподели тя и добави, че такива срещи с министъра ще се организират всяка седмица, а в случай че се постанова – и по-често.

Фандъкова прикани за прецизно съблюдаване на рестриктивните мерки. Мерките не са толкоз тежки и всеки може да ги съблюдава, разясни Фандъкова. По думите й сега Спешна помощ е в потенциала си да обслужва жителите на столицата. Фандъкова добави, че организацията, която беше основана при предходната вълна не е променяна, а в случай че се наложи, полицията ще спомага на Спешна помощ.

На среща при министър Ангелов, на която участваха болничните шефове на общинските лечебни заведения, на огромните частни и държавни лечебни заведения, всички се обединихме към това, че няма повишение на заболеваемостта с повече от 10 %, разяснява от своя страна шефът на Пирогов проф. Асен Балтов. Той добави, че все още не се постанова смяна в ограничаващите ограничения.

Относно английския вид на вируса проф. Балтов уточни, че не се вижда по -висока смъртност при него или по-тежко клинично протичане. Той изясни, че този вид е просто по-заразен. „ Забелязва се, че английският вид от ден на ден се задълбочава. Ние чакаме секвениране на геномите на всички проби, които пращаме към Националната референтна лаборатория.

Второто, което се разиска и за което се взеха предварителни ограничения, е че би трябвало в границите на идната седмица всички лечебни заведения да създадат още веднъж така наречен чек на всички свои апаратури, кислородни съоръжения, нужните им за това инсталация, респиратори или други средства за лекуване на болните с Коронавирус. Те би трябвало да покажат своята подготвеност през края на идната седмица и да рапортуват дали това всичко е изпълнено, обясни проф. Балтов.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР