Директори на български музеи и музейни експерти от цялата страна

...
Директори на български музеи и музейни експерти от цялата страна
Коментари Харесай

За цар Фердинанд I разказват на конференция за словашките музеи

Директори на български музеи и музейни специалисти от цялата страна са особено поканени на интернационална конференция, отдадена на музеите в Словакия. Тя ще се организира в словашкото посолство в столицата. От страна на домакините посетители ще са доктор Щефан Енгел - Директор на замъка музей „ Свети Антон “ и един от специалистите му - доктор Ингрид Хричовцова.

Замъкът - музей „ Свети Антон “ в Словакия е специфичен акцент в програмата на конференцията. Той е издигнат през 1750 година в жанр „ барок “ от семействата Кобург и Кохари, правоприемник на които е и цар Фердинанд I Български.

Цар Фердинанд I отсяда в замъка през 1941 година и остава там съвсем до края на 1944 година. В една от залите, наречена „ Българската стая “, е подредена експозиция, разказваща в детайли историята на първия ни държател от Третата българска страна. „ Свети Антон “ е със статут на музей от 1962 година. Гостите от Словакия ще показват по време на конференцията активността на музея и неговите истински експонати и сбирки, свързани с престоя на  цар Фердинанд I Български в замъка.

Конференцията се организира под патронажа на българското Министерство на културата, със съдействието на посланика на Словашката република у нас Н. Пр.  Мануел Корчек и с поддръжката на Информационното бюро на Европейския парламент. Тя се провежда от Фондация „ 199 “ в границите на плана „ Обединена Европа и нейното културно завещание. Европа и международното културно завещание “.

Целта на срещата е да се обогатят познанията както на професионално занимаващите се с история, по този начин и на изкушените от нея фенове, с информация за съществуващите връзки сред България и Словакия и по-конкретно за тяхното секване в замъка музей „ Свети Антон “.

Конференцията бе предшествана от засаждане на специфичен тип дърво - " хартиено дърво " в парка " Врана ". То ще остане като знак на многогодишните и трайни връзки сред България и Словакия.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР