Директорът на Службата за Косово и Метохия на правителството на

...
Директорът на Службата за Косово и Метохия на правителството на
Коментари Харесай

Сърбия за напрежението с Косово: Някой да вразуми Албин Курти

Директорът на Службата за Косово и Метохия на държавното управление на Сърбия Петър Петкович съобщи през днешния ден, че формален Белград прави всичко по силите си, с цел да резервира мира, но това към този момент не зависи от него. Това оповестява държавната пресслужба. 

На изключителна конференция в държавното управление на Сърбия Петкович сподели, че е извънредно време някой да спре косовския министър председател Албин Курти, тъй като желанието му е да провокира война и да подпали освен северната част на провинцията, само че и целия район.

Той заяви, че днес сръбският президент Александър Вучич ще продължи разговорите с американски и европейски публични лица.

Шокирани сме от изказванията на Съединени американски щати и Англия, в които от Сърбия се желае да освободи задържаните членове на по този начин наречената косовска полиция, а никой не загатва, че е належащо да бъдат освободени почтени сърби, заяви шефът на Службата.

По думите му Сърбия в правова страна и това вземат решение прокуратурата и съдът, не се взема решение в посолството, нито с някакво известие. Петкович акцентира, че е безусловно погрешно, че Белград и способените управляващи се отнасят лошо към задържаните и повтори, че управляващите работят в сходство със закона.

Той сподели, че през вчерашния ден вечерта в северната част на Косовска Митровица е имало същинско обсадно състояние. По думите му нощес спецчасти са пристигнали от южната част на Косовска Митровица с над 30 бронирани машини, с маски, с дълги тръби и са тормозили цяла Северна Косовска Митровица.

Те сътвориха охраняем пръстен, патрулираха в центъра на града, имаха свои контролно-пропускателни пунктове в покрайнините на града, спираха коли, претърсваха хора и ги удряха с револвери, съобщи шефът на Службата.

Тази заран, както сподели той, бронираната техника е заменена, само че към момента има огромен брой специфични коли.

Той добави, че през този ден през вчерашния ден, а също и довечера, полицията на Курти се е пробвала да извърши няколко ареста в Бошнячка махала, опитали са да арестуват двама братя, Горан и Влада Вучетич, в центъра на града, а по-късно са издирили и Мирослав Живкович. Петкович изясни, че различен почтен мъж, Неманя Влашкович (33), е задържан. Става въпрос за мъж без престъпно досие и той към момента е в южната част на Косовска Митровица.

Припомняме, че две бомби са избухнали късно нощес в Северно Косово. По данни на полицията детонациите са станали в Северна Митровица, само че не са предизвикали вреди или ранени. Те обаче са повишили напрежението във към този момент невралгичния район наоколо до границата със Сърбия.

Заместник районният шеф за Северно Косово Ветон Елшани посочи, че единият гърмеж е избухнал покрай полицейското ръководство, а другият - до техническото учебно заведение.

Инцидентът се случва на фона на изострящото се напрежение в района след нападението отпреди две седмици против силите на КФОР и косовската полиция в близкия град Звечан.

Местни етнически сърби излязоха по улиците в символ на митинг, откакто етнически албанци встъпиха в служба като кметове след локалните избори, които сърбите бойкотираха.

Сърбия и нейната някогашна провинция Косово са в спор от десетилетия, защото Белград отхвърля да признае декларацията за самостоятелност на Косово от 2008 година Поредният случай на принуждение наоколо до общата им граница породи страхове от възобновяване на спора в Косово от 1998-1999 година, който лиши живота на над 10 000 души, най-вече етнически албанци.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР