Директорът на областната дирекция на МВР-Видин ст.комисар Петър Коцин, заместник-окръжният

...
Директорът на областната дирекция на МВР-Видин ст.комисар Петър Коцин, заместник-окръжният
Коментари Харесай

Предотвратиха умишлен палеж на Граничното полицейско управление във Видин

Директорът на регионалната дирекция на МВР-Видин ст.комисар Петър Коцин, заместник-окръжният прокурор Владислав Влашев и административният началник на Районна прокуратура-Видин Ваня Ненкова разясниха на специфична конференция предотвратяването на тенденциозен палеж в регионалния град с цел Гранично полицейско управление-Видин.

Старши комисар Коцин посочи, че в ОД на МВР-Видин на 26 февруари е получена оперативна информация за две лица, подготвящи тежко престъпно закононарушение на територията на региона и разяснява:

„ Беше основана нужната организация, лицата бяха засечени вечерта на входа на Видин от наши секретни постове, ситуирани в по-голямата част на града, защото към сегашния миг нямахме информация тъкмо къде ще бъде осъществено закононарушението. Установихме жилище, в което те се настаниха, смъкнаха задоволително количество храна и вода, с цел да могат да останат там в границите на няколко дни, до момента в който отшуми това, което са замислили и по-късно безпроблемно да се изтеглят…

Сутринта в сряда, на 27-ми към 4 часа и 5-6 минути, лицата напущат жилището, като всеки от тях носи на гърба си раница и сак. Насочиха се към постройката на ГПУ, откъм булеварда против бензиностанцията, едно от лицата прескочи оградата на ГПУ-то и в този миг другото лице вижда разположените наоколо служители на реда, повиква назад лицето и двамата съумяват да се изтеглят в междублоковото пространство със саковете и раниците, които носеха.

Малко по-късно лицата са арестувани, като се оказва, че в раниците и сака се намират 10-литрови бутилки с бензин , а за бутилката е прикрепено чрез тиксо пликче с химическо вещество, което при инжектиране на друго химическо вещество, се получава горене и бутилката може да експлодира като бомба “, заяви шефът на видинската полиция.-->

Той посочи, че наоколо до оградата на ГПУ-то на разстояние от 50м има бензиностанция и на същото разстояние първият блок на жк „ Гео Милев “ и на 100м. първият блок на ж-к „ Панония “ в регионалния град. Коцин разяснява и близостта до оградата, където причинителите са прескочили на 10-тонен ГСМ, който все още е бил цялостен с към 5т. дизелово гориво. В непосредственост е имало и друга цистерна с бензин.

Директорът на видинската полиция сподели, че в жилището е открит и револвер, който от газов е трансфорат в бойно оръжие. Заместник-окръжният прокурор Влашев разяснява, че на двете арестувани лица, които не са от Видин, а родом от Лом и живеещи в София, е повдигнато обвиняване за подготовка на палеж и имат наложени ограничения за неотклонение задържане под стража от Районния съд във Видин.

Той сподели, че се работи по всевъзможни версии, в това число и връзка с палежа октомври месец, предходната година на колата на граничен служител на реда. Влашев сподели, че е доста тънка границата сред това, което са пробвали да извършат арестуваните и опит за терористичен акт, само че от чисто юридическа позиция не може да се квалифицира като такова.

 Прокурор Ваня Ненкова изрече благодари на чиновниците на Министерство на вътрешните работи за бързата, навременна и професионална работа, тъй като биха били страшни следствията за града.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР