Дипломацията в момента няма шанс да разреши конфликта. Все още

...
Дипломацията в момента няма шанс да разреши конфликта. Все още
Коментари Харесай

Владимир Шопов: Поведението на Китай в кризата ще има негативни последствия за Пекин

" Дипломацията сега няма късмет да позволи спора . Все още нямаме устойчива среда за предприемане на финални старания за устойчиви решения. Има доста канали, по които върви връзката. Възможно е да върви връзка по канали, които не са ни известни. През последните години в международната политика се появиха доста страни, които се нагърбиха с ролята на медиатори. Все още сме надалеч от момента, в който дипломацията ще има късмет да бъде сполучлива ". 

Това разяснява пред БНР политологът Владимир Шопов. 

И добави, че точните очертания на дипломатическите решения и излаз от тази обстановка ще зависят от идващите ходове на Русия

" Опити за връзка през Китай ще останат неофициални. През 2014 година Китай и Украйна подписаха двустранен контракт с гаранции от китайска страна за поддръжка на Украйна при съществуване на военна опасност , опасност от потребление на нуклеарно оръжие. По тази линия Пекин мълчи. През последните години станахме очевидци на пораждане на една ос Русия - Китай, която ще има много политически живот ". 

В предаването " Събота 150 " Шопов добави: 

" И преди войната в Украйна Западът стартира като реакция на евразийската ос да подхваща опити за подсилване на своя общностно-западен районен развой - връщане на стратегически производства в западните страни, ускорено вложение във високите технологии.  Поведението на Китай в тази рецесия ще има отрицателни последици за Пекин и в самата Азия . Само за две седмици в Азия се случват много невиждани неща - някогашният японски министър председател Шиндзо Абе за първи път сложи на масата предложение за разполагане на стеснен нуклеарен потенциал в Япония; в Южна Корея се промени изходът от парламентарните избори и там завоюва консервативният претендент, който позволява смяна в базови детайли на концепцията на страната за сигурност. В столиците на по-малките страни в Азия политическите елити са в суматоха от безмълвната поддръжка на Пекин за протичащото се в Украйна.  Големите разбърквания ще се следят и в Азия . Последствията няма да са в интерес на Китай ". 

Политологът акцентира, че в границите на евразийската ос се вижда задълбочаваща се асиметрия в интерес на Китай и не изключи опцията при промяна на режима на Москва новото ръководство да предприеме изострен завой назад в западна посока. 

Интервюто с Владимир Шопов можете да чуете в звуковия файл. 

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР