Дипломатическият институт към МВнР откри ХV Зимно училище по дипломация,

...
Дипломатическият институт към МВнР откри ХV Зимно училище по дипломация,
Коментари Харесай

Откриха ХV Зимно училище по дипломация в Сандански

Дипломатическият институт към Министерство на външните работи откри ХV Зимно учебно заведение по дипломация , което ще се организира в интервала 21-25 март в Сандански, оповестиха от външно министерство.

Събитието се провежда от Дипломатическия институт към Министерство на външните работи с поддръжката на фондация " Ханс Зайдел " в България, а одобрение към участниците в откриването направиха шефът на Института - Таня Михайлова, и.д. генералният шеф по " Двустранни отношения'' в Министерство на външните работи - Петър Крайчев, районният шеф на фондация " Ханс Зайдел'' - Клаус Физингер, а посредством видео обръщение одобрение към участниците направи и заместник-министърът на външните работи Ирена Димитрова.
 Министерство на външните работи
Основната цел на Зимното учебно заведение е да се сътвори среда, в която младши дипломати от Югоизточна Европа, Черноморския район и държавите-членки на Европейски Съюз да дискутират водещите трендове и направления на външната политика, както на своите страни, по този начин и в Европа, създавайки по този метод мрежа от контакти между тях.

При откриването на събитието, шефът на Дипломатическия институт Таня Михайлова се базира на общата позиция на 17-те дипломатически институти и академии по света, които осъждат съветската експанзия в Украйна, като прикани за осъществяване на мирни договаряния сред двете страни, зачитайки правото на Украйна на независимо демократично ръководство, териториална целокупност, суверенитет и самостоятелност.

" Посланието ми към вас е да бъдем обединени. Професията ни разрешава да намираме решение в тежки ситуации'', посочи Таня Михайлова. Заместник-министърът на външните работи Ирена Димитрова акцентира, че военният спор в Украйна е обединил Европейски Съюз и НАТО, както в никакъв случай до момента.

" С решителния и обединен отговор, продължаваме да изпращаме ясно обръщение към Русия, че сходна експанзия няма да остане без последствия. България е корав покровител на продължаването на глобите против Русия и Беларус ", съобщи във видео обръщението си тя.

Заместник-министър Димитрова подчерта, че България продължава да приема бежанци от Украйна и поддържа молбата на страната за участие в Европейски Съюз, както и европейската вероятност на Грузия и Молдова.

" Като млади дипломати следва да знаете, че в този момент, повече от всякога, би трябвало да работим дружно с цел да противодействаме на този акт на експанзия " , заключи заместник-министърът на външните работи.
 Министерство на външните работи
Програмата в първия ден продължи с послание на посланика на Франция в България - Флоранс Робин, която срещна младите дипломати с настоящите цели на Френското председателство на Съвета на Европейски Съюз, и с посланика на Германия в България - Кристоф Айххорн, който описа повече за " повратната точка " в немската външна политика и политиката за сигурност с оглед войната в Украйна.

В рамките на интернационалния семинар, младшите дипломати ще се срещнат още с тематики като Българското председателство на Централноевропейската самодейност (ЦЕИ), провокациите пред сигурността в района, районното съдействие, енергийната и климатичната дипломация, а измежду лекторите ще бъдат специалисти и дипломати от България и чужбина.

За 15-годишната си история в Зимното учебно заведение са взели участие общо 403 души от 36 страни , както и голям брой дипломати и специалисти на високо равнище.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР