Дипломатът Иван Станчов е починал на 92-годишна възраст. За кончината

...
Дипломатът Иван Станчов е починал на 92-годишна възраст. За кончината
Коментари Харесай

Почина дипломатът Иван Станчов

Дипломатът Иван Станчов е умрял на 92-годишна възраст. За кончината му заяви в профила си във " Facebook " различен посланик - Стефан Тафров.

Станчов е умрял в Шотландия. Той е бил персонален консултант по вътрешнополитическите въпроси на двама от президентите в актуалната ни история - Петър Стоянов и Георги Първанов. Преди това е бил дипломат на България във Англия и Ирландия, а в този момент има купата Посланик за специфични поръчения.



Иван Станчов е роден през 1929 година в София. Завършва Университета Джорджтаун във Вашингтон, Съединени американски щати. Работи за интернационалната ИТ компания " Ай Би Ем " в Ню Йорк, Рио де Жанейро и Париж, като заема мениджърски постове в отделите за маркетингови изследвания и продажби. По-късно става вицепрезидент на компании в същата сфера в Лондон, а през 1980 година стартира независим бизнес, обвързван с осведомителните технологии, с база в Женева.

Завръща се в България след политическите промени през 1990 година и след 47-годишна пауза, в която не е стъпвал на родна земя. Във Варна, където живее, основава няколко фондации в поддръжка на деца със специфични потребности и на бездомни деца като фондация " Карин дом " (1994) и фондация " Гаврош " (1996). В началото на 90-те основава Британско - българската комерсиална камара и " Приятели на България " в Лондон. Член е на организациите Linnean Society, IISS, на консултативния съвет на Института по Средиземноморски изследвания, Университета Лугано и на CCIIB.

Иван Станчов е притежател на медал " Стара планина " първа степен и е почетен жител на градовете Свищов и Варна. През 2009 година е провъзгласен за " Българин на годината " във Виена, Австрия. Кавалер е на италианския медал за взаимност и на ордена на почетния легион на Франция. Носител е на ордена на Големият кръст на Рио Бранко (Бразилия). Получава орден за отличие от армията на Съединени американски щати през 1995 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР