Дипломата от престижен университет, професионалния опит и техническите умения са

...
Дипломата от престижен университет, професионалния опит и техническите умения са
Коментари Харесай

Как да разпознаете кандидатите за работа с висока емоционална интелигентност

Дипломата от влиятелен университет, професионалния опит и техническите умения са основни фактори, въз основа на които мениджърите преценят компетентността и квалификацията на претендентите за работа при тях. Макар че „ твърдите умения “ и опитът са в действителност значими, те към този момент не са задоволителни.

Способността на човек да схваща личните си страсти, както и тези на останалите и да управлява деликатно своето държание и привички на работното място придобива все по-голямо значение в бизнеса. Проблемът тук идва от обстоятелството, че интервютата за работа рядко включват въпроси, които могат да илюстрират прочувствената просветеност (EQ) и обществените умения на претендентите.

Решение на този проблем потърсиха от консултантската компания Paychex, която урежда заплати и възнагражденния за други фирми чрез изследване, идентифициращо въпроси и отговори, които могат да покажат нивото на прочувствена просветеност на претендента за работа.

3 въпроса, разкриващи прочувствената просветеност

Може да бъде мъчно да определите равнището на EQ на претендента в границите на едно изявление, само че неговите отговори на няколко съответни въпроса могат да разкрият повече за личността му, в сравнение с си мислите. Ето няколко от тях:

-Как се справяте с дните, в които всичко се обърква и нищо не върви по проект?

-До каква степен сте подготвени да потърсите помощ, в случай че не можете да се справите с някакъв проблем?

-Колко добре се справяте със напрежението и напрежението в работата?

Кандидатите с висока прочувствена просветеност споделят, че пробват да запазят успокоение и да гледат положително на нещата, колкото и неприятен да е техния ден. Те споделят, че насочват вниманието си към намиране на решение на техните проблеми и към това да продължат напред. Тази претенденти също споделят, че не се опасяват да търсят помощ от другите и че знаят по какъв начин да се оправят със напрежението и напрежението.

От друга страна, идващите отговори са присъщи за претендентите, които не могат да се похвалят с добре развита прочувствена просветеност:

-След неприятен ден в офиса, те не могат да спрат да мислят за проблемите в работата и упрекват своите сътрудници, а от време на време и другари и родственици, за неприятните неща, които са им се случили.

-Те не търсят помощ, колкото и да им тежко.

-Те са податливи на стрес и представянето им в работата се утежнява доста, когато са напрегнат.

Когато става въпрос за по-отворените въпроси за техните мощни и слаби страни, претендентите, които правят оценка като своите най-важни качества позитивността, увереността и отговорността имат по-висок EQ от тези, които цитират други личностни характеристи. Същото важи и за хората, които считат за свои слаби страни това, че работят прекалено много и че отделят прекомерно доста време на дребните елементи.

Знаци, разграничаващи високата от ниската прочувствена просветеност

Мениджърите, отговарящи за назначението на нови чиновници, знаят, че отговорите на въпросите от изявлението за работа не са единствения фактор, които дефинира дали един претендент за работа е верния за предлаганото от тяхната компания място. Начинът, по който те се държат по време на изявлението за работа, е не по-малко значим при определянето на окончателния избор.

Кандидатите с висок коефициент на прочувствена просветеност нормално вършат следните неща:

-Те задават доста въпроси по време на изявлението.

-Те не се опасяват да изискат в допълнение време за формулиране на отговор на въпрос на мениджъра.

-Те са склонни да питат за това какви резултати и достижения се чакат от тях в границите на първите 90 дни от работата им, в случай че получат мечтаната позиция

От друга страна, за претендентите с по-ниска прочувствена просветеност са присъщи следните реакции:

-Рядко задават спомагателни въпроси по време на изявлението за работа.

-Не желаят в допълнение време за размисъл, дават отговор бързо и сбито.

-Питат главно за заплащането, което може да чакат, в случай че получат работата.

Поради обстоятелството, че процесът на назначение на нови чиновници лишава много време, сила и запаси, мениджърите би трябвало да подхождат деликатно към интервютата за работа, в случай че желаят да намерят верния човек за поста в компанията. Засега CV-тата не включват коефициент на прочувствена просветеност, само че това не значи, че опитът и дипломата са единствените неща, които имат значение. Изслушвайте деликатно отговорите, които претендентите за работа дават на вашите въпроси – те могат да разкрият повече за тях, в сравнение с автобиографията им.

..................

Марсел Шуанте с, създател на Leadership From the Core, за Inc.com
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР