Дипломат №1 на Европейския съюз смята, че смъртта на втория

...
Дипломат №1 на Европейския съюз смята, че смъртта на втория
Коментари Харесай

Борел предупреди за регионална ескалация на конфликта в Близкия изток

Дипломат №1 на Европейския съюз счита, че гибелта на втория човек в йерархията на Хамас в Ливан може да ескалира спора в Близкия изток отвън сегашните му граници. Жозеп Борел бе в Лисабон за присъединяване в дипломатическо събитие и беседва с португалския си сътрудник Жоао Гомес Кравиньо. Испанецът засяга едномесечната война сред Израел и Ливан от 2006 г, в която силите на Тел Авив нанесоха тежки бомбардировки против Бейрут и южен Ливан.
Рискът това, което се случи през 2006 г, да се случи още веднъж – открита война – за жалост, е риск, който не е нищожен и това, което се случи във вторник – гибелта на един от водачите на Хамас, е още един фактор, който може да ескалира спора.
Жозеп Борел – висш представител на Европейски Съюз за външната политика и сигурността

„ Имам планувано пътешестване до Близкия изток, започвайки от Ливан, уповавам се да се реализира, тъй като е доста значимо да поддържаме връзка с ливанското държавно управление, държавното управление на Йордания, арабските страни, с цел да проучим пътища за решение на спора сред Израел и Палестина “, сподели Борел.

Ливанското шиитско придвижване Хизбула и израелската войска си разменят обстрели през границата съвсем всекидневно, само че има страхове, че това може да прерасне в нещо по-голямо като мащаб.

Засега израелски представители не са коментирали удара с дрон по офис на Хамас в Бейрут, при който починаха общо петима високопоставени членове на придвижването, измежду тях Салех Арури, заместник-председател на политическото бюро.

Борел не пропусна да спомене и европейското присъединяване в задачата за отбрана на корабоплаването в Червено море.
Веднага откакто обновим активността в Брюксел, ще представим на страните членки на Европейски Съюз предложение за основаване на задача, която може да способства за сигурността в Червено море.
Жозеп Борел – висш представител на Европейски Съюз за външната политика и сигурността

За израело-палестинския спор Борел беше безапелационен, че решението би трябвало да бъде наложено извън.

„ Траен мир ще може да бъде реализиран единствено в случай че интернационалната общественост в действителност вземе присъединяване и наложи решение на двете воюващи страни, защото те самите не могат “, сподели той.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР