Димитър Спасов © Цветелина Белутова Още по темата Андрей Евтимов:

...
Димитър Спасов © Цветелина Белутова Още по темата Андрей Евтимов:
Коментари Харесай

Димитър Спасов: Oсновната съставка на успеха на всяка компания е силният и мотивиран екип

Димитър Спасов

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Андрей Евтимов: Амбицията ни е да бъдем първенеца в дисциплината " Човешки връзки "

Компаниите, които застават зад самодейността на PwC " Твоите 25 аргументи да избереш България " и тяхната мотивация да го създадат
25 дек 2017
Румен Цонев: Човек и в България може да бъде потребен, сполучлив и задоволен от специалността си

Компаниите, които застават зад самодейността на PwC " Твоите 25 аргументи да избереш България " и тяхната мотивация да го създадат
25 дек 2017 Димитър Спасов е ръководител на Управителния съвет на Kaufland България от 15 години. Компанията е водачът в модерната търговия с построена верига от 58 хипермаркета на територията на цялата страна. Компанията е преди всичко по годишен оборот – резултат, който е поръчител за високото равнище на доверие измежду българските консуматори. Паралелно с водачеството си, Kaufland България е основен фактор в развиването на националната и районна стопанска система и инфраструктура, обществени действия и планове за обществена отговорност. Компанията е един от най-големите и надеждни работодатели у нас с екип от 6400 души, огромна част от които са с комерсиалната верига от самото ѝ начало.

Какво предизвика Вашата компания и Вас в частност да се включите в плана на PWC - " Твоите 25 аргументи да избереш България "?

Причината Kaufland България да се включи в самодейността е убедеността ни, че главната съставна част на триумфа на всяка компания е мощният и стимулиран екип. Ние сме водач точно с помощта на експертния и предан екип, с който непрестанно се развиваме.

От самото си начало Kaufland България работи целеустремено за налагане и обезпечаване на високи професионални стандарти, съпоставими с интернационалните. Развитието на човешкия капитал е наша съществена задача като шеф. От началото на активността си в България заставаме и зад значими дела, които целят развиване на обществото и повишението на качеството на живот.

Включваме се в плана " Твоите 25 аргументи да избереш България ", тъй като той кореспондира с някои от главните ни полезности - планът поддържа и въодушевява младежите да преследват задачите си у нас, тъй като България е място с голям капацитет и партньорски дух.

Защо смятате, че той е значим?

Защото има добра идея и дълготраен смисъл – да притеглим назад и развием човешкия капитал на България. Мисията на подобен план работи в двете посоки. От една страна огромните компании са насочна точка за кариерата на начинаещи експерти, от друга – постоянно младите екипи оказват помощ на фирмите да се трансформират сполучливо.

Какви са най-ценните качества, които би трябвало да имат чиновниците във вашата компания?

Както при всяка компания, която държи на високите стандарти, това са подготвеност, уместност и преданост. Това, което ни отличава и е доста особено за нас, е мощният екипен дух, вътрешната мотивация за рационализиране и нещо доста значимо – желанието да работиш за себе си, само че и за другите. Именно то е изворът на добавената стойност, която осигуряваме на потребителите и ни задържа на лидерското място през последните години. Мисията на подобен план работи в двете посоки. От една страна огромните компании са насочна точка за кариерата на начинаещи експерти, от друга – постоянно младите екипи оказват помощ на фирмите да се трансформират сполучливо.
Какъв смятате, че ще е най-ценният опит, който студентите, които аплайват за стаж, биха могли да натрупат в компанията ви?

Можем да приказваме от опит – с дългогодишната ни стажантска стратегия осигуряваме не просто отличен старт в кариерата на младите гении, само че и положително схващане за това кои са определящите фактори да бъдеш компания-лидер в един от най-конкурентните браншове, както на световно, по този начин и на локално равнище.

Предимството за тях е, че още в самото начало на своя кариерен път слагат летвата високо и провокират личната си упоритост и предпочитание за развиване. Като част от Kaufland България те научават и още нещо основно - какъв брой е значим мощният екип за създаване на мощна марка, на която хората се доверяват ежедневно. Силният екип се основава от мощни персони, само че има функционалността и да построява такива.

Какви компликации срещате при набирането/задържането на личен състав във вашата промишленост?

Имаме ясно структурирана политика по набиране и задържане на екип, която действа по метод, който ни защищава от основни компликации. Основни предпоставки за положителния екип са положителните условия, положителното отношение и възприятието за принадлежност към екипа. Заплащането и обществените придобивки са над междинните за страната и едни от най-хубавите в бранша на търговията. Коректността е една от полезностите ни, прилагаме я на всяко равнище, като се стараем да способстваме освен за положителните работни условия на нашия екип, само че и за качествения баланс сред работата и персоналния живот. Тази наша политика ни оказва помощ да задържаме и поддържаме мощен екип през цялото време.

Приблизително какъв брой от чиновниците Ви са учили/работили/живели в чужбина и са избрали да се върнат и да се развиват в България?

Много от сътрудниците, които работят в централния ни офис, са учили или работили в чужбина, само че са избрали да се върнат в България. Аз самият съм образец за това. Взех това решение, тъй като имам вяра в големия капацитет на България като човешки капитал, общество и стопанска система.

Какво липсва на младежите, с цел да остават в България?

Не мисля, че в България липсват условия за развиване. Намирам за симптом на градивно любознание това, че младежите пробват разнообразни просветителни системи или сфери на работа в страни отвън нашата. Това сигурно може да способства за струпване на по-богат и друг опит. Разбира се, това най-много зависи от самия човек и какво той съумява да вземе от обстановката, средата, в която се намира.

Как смятате, че те могат да бъдат подтиквани да се развиват тук? Как вашата компания работи в тази посока?

Динамична среда, която ги провокира, и сътрудници, които им дават чувство за екип, както и опция непрекъснато да надграждат себе си. В допълнение с съответно заплащане, считам, че това са главните предпоставки. Не мисля, че в България липсват условия за развиване. Намирам за симптом на градивно любознание това, че младежите пробват разнообразни просветителни системи или сфери на работа в страни отвън нашата. Това сигурно може да способства за струпване на по-богат и друг опит.
В Kaufland България осигуряваме редица образования, които са част от годишния проект за развиване и стимулиране на екипа. Той включва и опция за преквалификация на тези, които считат, че са достигнали прага на развиването си в дадена професионална област, само че желаят да останат в компанията.

Едно от най-големите ни преимущества е мощният професионален и извънредно добре работещ интернационален екип. Колегите ни тук имат опция да черпят и обменят опит от интернационалните пазари, на които Kaufland развива активността си. Представете си – това е мрежа от близо 150 000 сътрудници от разнообразни страни в Европа, които работят в същата динамична и конкурентна среда и са отворени да споделят скъп опит и познания.

Бихте ли посъветвали децата си да останат и да се развиват тук?

Преди всичко имам вяра в положителния образец. Смятам, че изискванията за развиване в България ще създават от ден на ден положителни образци. Всички работим в името на тази идея – образец е и плана, в който вземам участие освен като представител на Kaufland България, само че и като мое персонално разбиране. Моята позиция е ясна и е резултат на осведомения ми избор. Съветвам моите деца точно това – да вършат избора си осведомено, независимо и осъзнато.

Кои са Вашите аргументи Вие да сте останали и да се развивате в България?

Върнах се преди всичко, тъй като имах вяра, че изискванията за пускане и развиване на бизнеса в България ще стават все по-добри. Знаех, че мога да бъда потребен за това положително развиване.

В следствие това да остана в България закупи и още по-голям смисъл - дружно с екипа на една от най-хубавите компании у нас, да сътворяваме опциите и изискванията за идващите генерации да избират да се развиват тук.

Днес знам, че сигурно съм взел вярното решение тогава.

За акцията

PwC България, водеща консултантска компания и шеф с над 168-годишна история, започва акцията " Твоите 25 аргументи да избереш България " в поддръжка на младите и амбициозни студенти. По мотив 25 години от основаването си PwC България дружно с водещи компании сътрудници ще поддържа 25 български студенти със стипендии по 6000 лева, стажове в влиятелни компании и менторство. В състезанието могат да вземат участие български студенти от 18 до 24 година, учащи се у нас или в чужбина. Победителите ще бъдат определени от без значение жури.

За да аплайват, студентите би трябвало да изпратят есе на тематика " Моите 25 аргументи да избера България " до 10 февруари 2018 година на www.pwc.bg/25reasons.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР