Димитър Ковачевски официално предаде премиерския пост на новия министър-председател на

...
Димитър Ковачевски официално предаде премиерския пост на новия министър-председател на
Коментари Харесай

Ковачевски предаде премиерския пост на Джафери

Димитър Ковачевски публично съобщи премиерския пост на новия министър-председател на Северна Македония Талат Джафери, като церемонията се състоя в постройката на македонския министерски съвет, съобщи кореспондент на БГНЕС.


Джафери оглави техническо държавно управление, което ще упражнява прерогативите на изпълнителната власт в РСМ, до провеждането на парламентарни избори през май и сформирането на ново държавно управление.

Представителят на Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) е първият македонски министър председател от албански етнически генезис в историята.

" За Скопие няма опция на интеграцията в Европейския съюз ", акцентира Талат Джафери на взаимна конференция с предшественика си.

" Няма подозрение, че главната задача на това държавно управление е подготовката и организирането на свободни и почтени демократични избори. Ето за какво държавното управление ще извърши всички закони, с цел да подсигурява най-високите европейски стандарти в предизборната акция и самите избори. Те би трябвало да се проведат избори с цялостна легитимност на изборната воля на жителите ", акцентира министър-председателят.

Той съобщи, че ще подсигурява поддържането и насърчаването на партньорствата с Европейски Съюз, НАТО и Съединени американски щати, изключително в сегашния геостратегически миг.


" За нас поддържането и насърчаването на партньорството на РСМ в границите на НАТО и сходството с общата външна политика и политика на сигурност на Европейски Съюз нямат опция. Интеграцията в Европейски Съюз и осъществяването на отговорностите, произлизащи от почналите договаряния и от двустранния скрининг, са преди всичко в дневния ред на държавното управление ", добави Джафери, като увери, че преходното държавно управление ще работи транспарантно и дейно в интерес и добруването на жителите.

" В нито един миг няма да има липса на действие, съдействие и приобщаване в работата на държавното управление. Ще подсигуряваме, че ще работим транспарантно, отчетно и най-много дейно в услуга на жителите. Може да сме от разнообразни партии в този състав на държавното управление, само че има нещо, което не се трансформира - ние сме там с помощта на вас, вашата легитимност и пазиме вашите ползи, създавайки благосъстоянието на жителите ", означи новият македонски министър председател.

От своя страна Димитър Ковачевски сподели, че " всички стартирани политики би трябвало да бъдат напълно и непрестанно изпълнявани ".

" Виждам безрезервност в работата и централизация на всички в държавното управление. В тази посока имам вяра, че работата ще бъде на най-високо равнище ", съобщи към този момент някогашният македонски министър председател.

Ковачевски прикани новия кабинет и всички фигури в него, без значение от партийната им принадлежност, да работят в полза на жителите, стопанската система, сигурността и стабилността.


" Нашето държавно управление съумя да сътвори система, която работи по време на рецесия, политиките са избрани, ограниченията са ясни, чакам от всички да покажат ясна политическа воля за поддръжка и поддържане на икономическата и политическата непоклатимост и за осъществяване на мирни, почтени и демократични избори, както прилича на страна членка на НАТО и на страна, която е почнала договаряния с Европейски Съюз ", сподели още той.

БГНЕС напомня, че на 28 януари техническото държавно управление беше определено от македонския парламент с 65 гласа „ за “ и 3 „ срещу “. Депутатите на ВМРО-ДПМНЕ бяха в залата, само че се въздържаха от гласоподаване.

Двете най-големи партии от държавната коалиция - Социалдемократически съюз (СДСМ) на Димитър Ковачевски и Демократически съюз за интеграция (ДСИ) на Али Ахмети - се съгласиха в края на предходната година Талат Джафери да бъде завещан от депутата от СДСМ Йован Митрески, според съдружното съглашение и Споразумението от Пържино. Най-голямата опозиционна партия (ВМРО-ДПМНЕ) ще има двама министри в техническия кабинет – на вътрешните работи и на труда и обществената политика и заместник-министри на финансите, осведомителното общество и администрацията и за селското стопанство.

Парламентарните избори ще се проведат на 8 май, сряда, дружно с втория тур на президентските избори. Първият тур на президентските избори ще се организира в сряда, 24 април. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР