Димитър Христев е рехабилитатор, познат на нашите читатели от предишни

...
Димитър Христев е рехабилитатор, познат на нашите читатели от предишни
Коментари Харесай

Студеното и мрачно време засилва болките в ставите

Димитър Христев е рехабилитатор, прочут на нашите читатели от предходни изявления със своите потребни на практика препоръки, в това число съответни извършения за обособени положения, свързани със здравето на опорно-двигателния уред. Той е приключил МУ-Пловдив, от няколко години списва личен блог, а след това основава и видеоканал. В него с изключение на видеодемострации на разтривки, мануални техники и похвати, той приказва и за физиотерапия, рехабилитация, анатомия, физиология, неврология и други забавни тематики.

 

В този материал ще ви представим забавна и потребна информация, касаеща ролята на атмосферното налягане, на температурата на открито и на напрежението като цяло във връзка с болките в ставите. 

„ Действително има литература по тематиката – споделя в своя видеоканал експертът. – Да, всеки от нас е чувал от възрастни хора да споделят: ох, ще вали, чувствам го в коленете си. Когато времето стартира да се утежнява, страдащите от артрит и остеоартрит се оплакват от още по-силни болки в ставите. Аз постоянно съм си мислел, че това са някакви легенди и митове, само че се оказа, че да, фактически има данни, които обвързват атмосферното налягане с същински физиологични и органични промени в човешкия организъм. “ 

При облачно и дъждовно време се предизвика по-силна болежка в ставите. От другите теории по този въпрос, с които специалистът се е срещнал, нито една не е безапелационна, по-скоро се приказва за хипотези. 

„ Това, което на мен ми се коства най-достоверно, е, че понижаването на атмосферното налягане реализира напън върху човешкия организъм, въпреки че ние не го усещаме. То обаче предизвика подуване (получаване на отоци) на меките тъкани, напълването им с течност, смяна в налягането на синовиалните стави и така нататък И в случай че здравите хора не усещат нищо, то страдащите от ревматоиден артрит и остреоартрит несъмнено го усещат. 

Прочетох доста забавно биохимично изследване по тематиката, в което се преглежда ролята на атмосферното налягане във връзка с това дали стабилизира или разхлабва синовиалните стави. Накратко да поясня, че ставите в човешкото тяло, които разрешават тази независимост на придвижване, са построени от две ставни повърхности: ставна капсула и вътре в нея течност, която се назовава синовиална и смазва ставните повърхности.

Оказва се, че с цел да е постоянна една синовиална става и да няма болежка, налягането вътре в самата става би трябвало да е по-ниско от атмосферното налягане. Т.е., колкото по-близко е вътреставното налягане до атмосферното налягане, толкоз по-нестабилна е една става. Има извършени изследвания в това отношение при тазобедрена става, които потвърждават истинността на тази теза “, изясни експертът.

Оказва се, че такова приближаване на вътреставното до атмосферното налягане може да се случи по разнообразни аргументи: в резултат на кръв вътре в ставата, поради инфектиране или напълването й с течност. В случай че възникне ставен оток, неизбежно ставата е по-болезнена. И надлежно, с цел да се овладее тази болежка и да се върне стабилността на ставата, е обикновено отокът да бъде евакуиран по някакъв метод.

„ Да продължим с това какво усеща човек, който има артрит, фибромиалгия или ревматоиден артрит. Вече загатнах, че при ниско атмосферно налягане поражда болежка. Но това ниско атмосферно налягане върви с избрана температура и когато тя е по-ниска, тогава и болката е по-силна.

Данните демонстрират, че с изключение на ниското атмосферно налягане болежка предизвика и ниската температура, т.е., по-студеното време. И респективно, комбинацията от високо атмосферно налягане и висока температура могат да предизвикат болежка, само че тя е доста по-слаба или изобщо изчезва при някои хора. Интересно е обаче какво се случва, в случай че се съчетаят ниска температура на открито и високо атмосферно налягане?

Оказва не, че при ниска температура, само че високо атмосферно налягане болката в ставите е по-слаба. Т.е., водещото в тази ситуация е високото атмосферно налягане. Което значи, че точно барометричното  налягане модулира болковото чувство. Затова даже и при по-ниска температура човек ще усеща по-слаба болежка “, изясни Димитър Христев. 

Той изясни и различен забавен резултат, разказан в литературата, а точно – резултатът на барометричното налягане върху равнищата на стрес в организма. И се оказва, че фактически при студено и тъмно време равнищата на стрес са по-големи. Съответно, човек се усеща по-потиснат, а това, от своя страна, покачва болковото прекарване. Но в литературата няма безапелационни данни за това дали стресът предизвика по-силно болково прекарване или болката вследствие на ниското барометрично налягане покачва равнището на стрес.

Има данни и се знае, че ниското атмосферно налягане ще обостри  положението при хора, които са с артроза на колената, на тазобедрените стави, на ръцете и така нататък, както и с ревматоиден артрит. Затова, в случай че страдате от някое от тези положения, си стойте у дома, не излизайте постоянно на открито. Пазете се от студеното време и в случай че болките са доста мощни, потърсете помощта на експерт, който да ги облекчи в допълнение.

Източник: lifebg.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР