Дигиталното евро може да се окаже конкурент на банковите депозити.

...
Дигиталното евро може да се окаже конкурент на банковите депозити.
Коментари Харесай

Дигиталното евро може да „изяде” банкови депозити за 870 млрд. евро

Дигиталното евро може да се окаже съперник на банковите депозити. Според разбор на капиталовата банка Morgan Stanley, европейската цифрова валута може да „ изяде” 8% от депозитите в банките от еврозоната. Малките страни от еврозоната са даже по-уязвими, като въвеждането на цифрова европейска валута може да понижи депозитната база с даже още по-голям %.

Европейската централна банка дава индикации, че може да ускори работата по издаването на виртуална версия на еврото през идните месеци. Така макар, че формалният дебют на новата цифрова валута може да се чака след няколко години, икономистите към този момент вършат прогнози за евентуалните последствия от чаканото изобретение, предава Reuters.

На фона на това, че 90% от централните банки по света към този момент работят по лични цифрови валути, специалистите се концентрират върху въпроса, дали тези нови платежни средства няма да изсмучат част от депозитите, които понастоящем се съхраняват в банките.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Пандемията Covid-19 форсира дигитализацията на стопанската система с...

Анализът на Morgan Stanley се базира на „ мечи сценарии”, при които всички жители на страните от еврозоната над 15-годишна възраст трансферират 3 000 евро в бъдещия цифров портфейл на ЕЦБ. Сумата е споменавана от законодателите, като оптимален предел за цифровите прехвърляния, който може да бъде натрапен от ЕЦБ.

„ Това може на доктрина да понижи депозитите в еврозоната, дефинирани като депозити на семейства и нефинансови предприятия, с 873 милиарда евро или 8%”, показват от Morgan Stanley.

Средното съответствие кредит-депозит за банките от еврозоната може да скочи от 97% на 105%, въпреки това да не наподобява проблем, защото преди COVID-19 пандемията да предизвика растеж в депозитите, съотношението бе на сходни равнища.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Поверителност и сигурност. Това са най-важните характерности, които би трябвало да има бъдещата ди...

Банките в по-малките страни от еврозоната и по-конкретно тези в Латвия, Литва, Естония, Словакия, Словения и Гърция, могат да бъдат ударени по-сериозно от цифровото евро.

В тези страни, превръщането на депозит от 3 000 евро в цифрово евро ще намали общата сума по влоговете с между17% и 30%, а когато приказваме единствено за депозитите на семействата, то спадът може да доближи 22%-51%. Трансферирането на толкоз огромни суми е малко евентуално да се случи, като прогнозата за 8% може да се смята за „ консервативна”.

През предходната седмица Английската централна банка показа сюжети, в който 1/5 от парите на депозит в английските банки ще бъдат държавни в бъдеще под формата на цифрова валута или CBDC (виртувална валута издавана от централна банка).
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР