Дигитална карта и 3D-холограми във Военноморския музей във Варна представят

...
Дигитална карта и 3D-холограми във Военноморския музей във Варна представят
Коментари Харесай

Нова карта във Военноморския музей във Варна разкрива съкровищата в Черно море

 Дигитална карта и 3D-холограми във Военноморския музей във Варна показват по атрактивен метод подводните съкровища в българската акватория на Черно море.

Иновативните артикули са част от резултатите, реализирани по план " Съкровище “ (Treasure), финансиран от европейската стратегия " Черноморски басейн “. Това изясни Александрина Стоименова от Сдружение " Българска асоциация за трансфер на технологии и нововъведения “. Организацията взе участие в плана от българска страна, като сътрудник на румънската община Констанца, дружно с община Унгени (Молдова) и община Енез (Турция).

Дигиталната карта, която е на български и британски език, дава подводни исторически, културни, археологически и естествени обекти. Освен това, има и информация за животинските типове в Черно море. Включените обекти са повече от 60, а в случай че бъдат направени нови открития, те може незабавно да бъдат допълнени.

Фокусът на изследването е по отношение на откритите край българското крайбрежие от англо-български екип през октомври, 2018 югоизточно от Варна най-древни потънали остатъци на невредим транспортен съд, лежал на дъното на Черно море повече от 2 400 г. Подобен тип древногръцки търговски кораби досега са били следени единствено по изображение върху антични грънчарски произведения.

Находката промени схващанията ни за корабостроенето и за навигацията по време на античността. Корабът беше единствено част от разкритията на екипа, обследвал в продължение на три години дъното край българското крайбрежие на Черно море на повърхност от над 2 хил.кв.км. Експедицията откри над 60 остатъци от кораби, датиращи от древността, в това число и по-древни от напълно непокътнатия транспортен съд, до XVII век.

Досегашни изследвания на варненските учени обаче са разкрили и няколко десетки места край българското крайбрежие, където има скупчвания на потънали кораби. Едно от най-популярните е в региона на Калиакра. От археологическите подводни съкровища са показани тези, които биха представлявали максимален интерес за туристите и се намират на по-малка дълбочина.

Снимките, които илюстрират обектите на картата, са дело на водолази, като част от тях не са показвани до момента. За изработването на интерактивния артикул са употребени и фрагменти, предоставени от Института по океанология във Варна и Центъра за подводна археология в Созопол, предава Монитор.

Освен картата, посетителите на Военноморския музей могат да видят и холограми на открити на дъното четири от археологическите находки - антични кораби. Те са в специфичен екран - пирамида. В резултат на сполучливия край на плана, всеки клиент може независимо да направлява сред исторически, археологически и естествени обекти и да трансформира запознаването с морската история, което предлага музея, в запаметяващо се прекарване.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР