Дигитализацията променя модела на банковото дело. Проникването на дигиталното банкиране

...
Дигитализацията променя модела на банковото дело. Проникването на дигиталното банкиране
Коментари Харесай

Банките тичат след технологиите

Дигитализацията трансформира модела на банковото дело. Проникването на цифровото банкиране на българския пазар в действителност е въпрос на време, на опитност и на отношение към клиентите на финансовите услуги, към този момент привикнали с удобството на безграничен достъп до интернет и компютърни технологии.

Пред банковите институции на този декор стоят значително провокации. На първо място, те би трябвало се преценяват с непрекъснатите нови регулации, със отговорностите си по опазването на данните на клиентите им. Отделно - за банките е належащо да завоюват доверието на потребителите, което най-малко в България не е по никакъв начин елементарно, защото обществото към момента е много внимателно към нововъведенията на банковия пазар. В същото време пък на банковите институции им се постанова да се конкурират с финтех фирмите и с софтуерните колоси, при които регулаторната рамка е доста по-либерална. А това постанова невиждани разноски за нововъведения от рода на роботизация и изкуствен интелект.

Банките и финансовите компании към този момент би трябвало да пригодят работата си към евродирективата PSD2 за платежните услуги на вътрешния пазар на Европейския съюз (т. нар. отворено банкиране). Основната концепция на директивата е да се обезпечи по-прозрачен бизнес и по-конкурентна среда при финансовите услуги.

"Не би трябвало да чакаме на следващия ден хората да отворят телефоните си и да стартират да разхвърлят данните си на всеки снабдител, който получи документ. Няма да се случи по този начин. Хората са внимателни и не се доверят даже на банките ", разяснява основният изпълнителен шеф на ОББ Петър Андронов по време на финансов конгрес в София в сряда (12 юни). По мотив на новите регулации банкерът подчертава върху това, че българските банки разполагат с към година и половина, с цел да се приспособят към тях. Главният изпълнителен шеф на ОББ посочи, че банките са подложени на най-сериозни регулации, до момента в който за финтех фирмите рамката е доста дребна, само че в това време условията към тях би трябвало да се съблюдават и от банковите институции.

Факт е, че финтех фирмите не са оригиналност на пазара. С развиването им настъпи генерална смяна в упованията на клиентите. Това наложи и промени в банките, с цел да останат задоволително мощна конкуренция.

"Всяка от главните банки знае, че това че сме от дълго време на пазара от време на време е и минус. Налага се да подменяме остаряла инфраструктура, остарели процеси. Факт е, че клиентите чакат повече от нас - разяснява основният изпълнителен шеф на Уни Кредит Булбанк Теодора Петкова. - В този аспект появяването на директивата, която контролира отвореното банкиране, е прегърната от УниКредит Булбанк. След няколко месеца ще проработи отвореното банкиране, каквито са регулаторните условия "

Въпреки тезите, че българските клиенти са отворени към нововъведения в банковото дело, става известно, че нещата не стоят тъкмо по този начин. Делът на потребителите, ползващи мобилно банкиране да вземем за пример, не е дребен. Но доста малко от тях го употребяват за финансови транзакции. За съпоставяне Андронов цитира данни от белгийската KBC Груп, съгласно които за последната година 60% от отпуснатите потребителски заеми са били контрактувани през мобилно устройство, близо 90% от клиентите на групата употребяват единствено цифров канали, а единствено 10 на 100 клоновата мрежа.

Въпросът е накъде българските банки би трябвало насочват своя фокус в идващите години?

"Ментално банките и мениджърите им са подготвени (за дигитализацията - б. а.). Доколко нашите сътрудници и клиенти са подготвени, е нещо, за което в бъдеще ще продължим да приказваме. Зрелостта на пазара е значима. Тя е и от вътрешната страна - в банките и извън - при клиентите. Технически не сме подготвени. Техническата зрялост към момента липсва. В момента вършим цифровизация на това, което е най-търсеното - съгласно нас това е ипотечното и потребителското кредитиране ", изясни основният изпълнителен шеф на Алианц Банк България Георги Заманов на финансов конгрес в София,, отдаден на нововъведенията.

Той подчертава, че обичайните банки могат да копират модела на новосъздадените и напълно цифрови трезори, само че единствено за избрани артикули и услуги. "Ще рече, че някъде избързваме, някъде се забавяме. Преди 15 година нямаше смарт телефони, мобилното банкиране не можеше да съществува. Затова би трябвало да се замислим къде ще сме след 15 години, какъв ще е пазарът ", разяснява още Георги Заманов.

Очакванията на банковите мениджъра са, че в даден миг мобилното банкиране ще изпревари онлайн банкирането на българския пазар. Хората от софтуерния бранш също към този момент виждат новите привички на клиентите - и при тези, които употребяват интервенции на дребно, и при корпоративните клиенти. Мобилното банкиране дава опция за още по-лесни интервенции с разнообразни финансови артикули - лизинг, кредитна карта, депозит, срочен влог. Всички тези благоприятни условия са на едно място - в мобилния телефон и съответната апликация. ИТ специалистите виждат като последваща стъпка в мобилното банкиране в провеждането на финансовите съвещания да се включва към този момент и изкуствен интелект.

Предизвикателство остава, несъмнено, осведомителната сигурност, само че също и отношението към клиента. "В тази конкурентна среда клиентът избира сред обичайната банка, финтек компания, необанка. Клиентът постоянно е отпред. При FIBANK нововъведението е в нашето ДНК от доста години. В последните години работим интензивно в посока мобилното банкиране ", уточни изпълнителният шеф на Първа капиталова банка Севдалина Василева. Тя посочи, че банките търсят баланс сред вложения в технологии и възвращаемостта, също и оптимизацията на необятната си клонова мрежа.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР