Дигитализацията, енергийната ефективност и зелените решения ще доведат до по-добра

...
Коментари Харесай

Екологичната трансформация ще направи градовете по-добри за живот, но трябва и воля

Дигитализацията, енергийната успеваемост и зелените решения ще доведат до по-добра градска среда, условия за живот и ще подтикват растежа на стопанските системи на световно и районно равнище. За да стане това обаче, смяната би трябвало да бъде осъзната от всички - семействата, бизнеса, страната, локалните управляващи. Защото зелената промяна е към този момент тук и е неизбежна. В България към момента тя се сблъсква с разнообразни проблеми - от морални задръжки и опозиция, до отвращение да се вършат вложения. Важното е, че се случва. Това стана ясно по време на, част от плана " Капитал градове " в панела " Технологии за по-чисти и умни градове и бизнес ".

" Екологичната промяна е смяна в самия модел на произвеждане и ползване. Затова и нашата цел е за понижаване на въглеродния отпечатък посредством нашите решения ", сподели Денислав Денчев , изпълнителен шеф на " Веолия Енерджи Варна ". Компанията ръководи топлофикацията в морския град и след няколко плана по рационализация на здания и съоръжения е съумяла да докара до доста понижение на загубите на топлоенергия и разноски за семействата.

" През 2013 година стартира замяна на сградни съоръжения. През 2020 година 80% от постройките с наши клиенти са с напълно сменени такива, като резултатът е понижаване на загубите на циркулация на битово гореща вода от 2 до 5 пъти ", сподели Денчев и добави: " Паралелен план е подмяната на отвесни съоръжения с хоризонтално, което е с още по огромен резултат - до 10 пъти. И с помощта на тези промени през последните 4 години сме икономисали на битовите клиенти сила за 6500 МВ/часа, което е прави спестени и 600 тона въглеродни излъчвания.

" Позеленяването " на градовете и стопанската система минава и през избора на екологично чиста сила и дигитализацията. Андрей Рекалов, действен шеф на платформата за доставки " Токи ", съобщи, че

бизнесът има потребност от бързи решения, които да се случват оптимално съответно, да не лишава време, очакване по опашки, документи. Част от това решение е дигиталността. " Извън чисто моралната гледна точна, това че използваш зелена сила подкрепя бизнеса ти и имиджово, това се прави оценка от сътрудниците. "
Но какво е интелигентен град
Представете си град с сензори и камери - те наблюдават трафика, местата за паркиране, усъвършенстват сметоизвозването, дадоха образец участниците в панела. " За да може да развием един мен град ни би трябвало инфраструктура - оптична съгласуваност, повече кафези. Те обезпечават връзката сред бизнеса, хората и общината. Това е звеното, което би трябвало да се усили ", разяснява Георги Джанабетски, районен управител " Привличане и развиване на бизнес клиенти " за Източна България във Vivacom. Компанията има подобен план в Бургас.
Участниците в панела " Технологии за по-чисти и умни градове и бизнес ", първите вляво: Георги Джанабетски от Vivacom, Денислав Денчев, " Веолия Енерджи Варна " и Андрей Рекалов от " Токи " (крайният вдясно) Фотограф: Станислав Маринов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР