Диагоналът на руския Локомотив (Новосибирск) и националния отбор на Германия

...
Диагоналът на руския Локомотив (Новосибирск) и националния отбор на Германия
Коментари Харесай

Казвам се Георг Грозер! Вече е решен главния проблем на волейбола

Диагоналът на съветския Локомотив (Новосибирск) и националния тим на Германия разкри по молба на почитателите секрета на своето име.

Тази есен в Суперлигата на Русия се завърна еден от най-силните диагонали в света Георг Грозер, който за малко да победи самичък “Сборная” на финала на Евроволей 2017. На този шампионат Георг понесе на своите рамене Бундестима и го прати на финала, стана най-резултатният волейболист и влезе в символичния тим на Европейското.

С първите мачове за водения от Пламен Константинов Локомотив стартира да основава проблеми на противниците си на игрището и на читателите, които се чудеха по какъв начин тъкмо се написа и произнася името му.
Под всяка обява за немския национал се започваше една лингвистична полемика, която един от най-големите спортни уеб сайтове в Русия championat.com реши да разплете.

Германец или маджарин?

Грозер е жител на Германия и като подобен името му да се чете на немски. В подобен случай то би трябвало да се чете Георг Гроцер.

От друга страна, известният диагонал не е просто немец, а немец с маджарски корени. Той се е родил в чисто унгарско семейство в Будапеща и е почнал своята кариера в маджарски Капошвар. Когато е навършил 18 години той отпътува за Германия, където заиграва в тима където се състезава и татко му Мьорзер. Малко по-късно е получил немско поданство и заиграва за Бундестима, на който дълги години към този момент е безспорния водач и оказа помощ да стигне до бронзовите медали на Мондиал 2014 в Полша.
Ако се изхожда от транскрипцията на унгарските имена, то е длъжно името му да се произнася Дьорд , а семейството Грозер .

В интернет има разнообразни вариации за името на диагонала на Германия. На формалната си страница Локомотив употребява промеждутъчен вид - Георг Грозер . В същото време Европейската конфедерация по волейбол (CEV) употребява унгарския вид - György Grozer .

Така единствено самият волейболист може да помогне да се разплете истината с неговото име.
“Казвам се Георг Грозер”, описа волейболистът пред кореспондентът на Чемпионат.

“Аз в действителност съм маджарин. Моите родители са унгарци, а татко ми също е играл волейбол, по тази причина моята фамилия е Грозер , а не Гроцер. Що се отнася до дребното ми име Георг , то в немския ми паспорт съм записан тъкмо така”, добави волейболистът на Локомотив (Новосибирск), който е женен за полякинята Виолета и има две дъщери от нея Леони и Лорейн от нея. Бащата на Георг - Георг Грозер-старши също е играл за Бундестима и също е бил волейболист №1 на Германия.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР