Дейвид Тепър, влиза в класацията на един от най-великите и

...
Дейвид Тепър, влиза в класацията на един от най-великите и
Коментари Харесай

Как да инвестирате като Дейвид Тепър - човекът, спечелил над $2 милиарда за година

Дейвид Тепър, влиза в класацията на един от най-великите и авторитетни живи вложители. Само през 2012-та година, Тепър изкарва 2.1 милиарда $, като през 2016-та година проработи нови 1.2 милиарда $.

Всъщност Дейвид Тепър става изключително прочут през 2009-та година, купувайки акции на щатските финансови компании, в разгара на финансовата рецесия. Това е една от най-печелившите покупко-продажби в историята.

В началото на 2009-та година, Тепър купува акциите на някои мощно обезценени финансови компании, като Bank of America и Citigroup. До края на 2009-та година акциите на Bank of America се учетворяват, а тази на Citigroup утрояват цената си от дъната си по-рано през годината.

Това е съдействало на трейдъра да осъществя облага на фонда си в размер на 7 миларда $, като четири от тях са били персонално за него.

От учредяване на фонда му Appaloosa Management, през 1992-та година до 2015-та година, Тепър записва на вложителите рентабилност в размер на 25%. За съпоставяне, за същия интервал, доходността на необятния щатски показател S&P 500 е при равнище от 9.5%. Общите активи на фонда му са в размер на 18.5 милиарда $.

Как влага Дейвид Тепър?

Едно от най-значимите качества на Тепър, което го слага пред всички останали вложители, е способността му да разграничава значимата информация от шума, с извънредно високо равнище на увереност спрямо останалите.

Тепър обича да е първият на Уолстрийт, който влага пари в избран бранш или асет клас, обект на съществени разпродажби. И въпреки да харесва мощно обезценили се активи, гениалният вложител, е последовател на стойностното вложение, чиито главен представител е и Уорън Бъфет.

Най-предпочитаните от Тепър вложения са по този начин наречените " асиметрични вложения ". Или такива с стеснен капацитет за спад и безграничен за растеж.

Следвайки този метод, вложителят е имал през годините позиции, които постоянно са се утроявали и даже учетворявали. Търсенето на асиметрични вложения, е най-хубавия метод за вложение, съгласно Тепър.

Разбира се този метод на вложение, крие и известни опасности. А точно активите да продължат още известно време в противна на неговата посока. Това обаче, не го тормози. Нещо повече, всякога, когато вложителят е приключвал годината с 22% или повече загуба, през идната година е възстановявал загубата, освен това неведнъж.

Една от най-лошите години за Тепър е 1998. Той е първият фонд, насочил се към Русия и разрастващите се пазари след дефолта на страната. Тепър обаче е прибързал и фондът му е изгубил 30% на вложителите през тази година. Следващата година обаче съветският пазар и този на разрастващите се страни са му донесли 76% рентабилност.

Друг сериозен удар за фонда му е през 2002 година. Отново той е един от първите фондове, насочили се към телекомуникационните компании след банкрута на WorldCom. И още веднъж избързва, отчитайки загуба от над 24%. Следващата година обаче му носи рентабилност от 180%.

През 2008 година, след финансовата рецесия, Тепър счита, че стопанската система е в по-добро положение и нападателно купува акции на финансови и софтуерни компании. Отново бърза и регистритрира загуба от 26%, още веднъж последван от добра година и приход от 165%.

Въпреки че миналата година бе кошмарна за хеджфондовете, Тепър е съумял да записва рентабилност от 11%, преди такси, биейки по рентабилност S&P 500, както и съвсем всеки хеджфонд на планетата. До огромна степен сполучливият му пай залог върху еврото способства за позитивния резултат.

И въпреки Тепър рядко да се появява в изявлението и в медии, това се случи неотдавна, като той даде изявление пред финансовото издание Forbes. Ето какво сподели, преди няколко месеца гениалният вложител за пазара и бе прав: " Щатските акции ще се покачат ".

Определено това мнение бе надалеч по-различно от мнението на доста пазарни специалисти, предричащи срив за пазарите.

Според Дейвид Тепър, позицията на Фед е резонна. Отново е налице съществено разграничение с мнението на доста други портфолио мениджъри, в това число и Станли Друкенмилър, които са изключително сериозни към запаса.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР