Действията на Руската православна църква и на нейния патриарх Кирил

...
Действията на Руската православна църква и на нейния патриарх Кирил
Коментари Харесай

Проф. Христо Матанов: Руската православна църква следва политиките на Кремъл

Действията на Руската православна черква и на нейния патриарх Кирил дават отговор на съветската външна политика.

Българската дипломация би трябвало да спре да мисли с щампите на руската дипломатическа школа.

Това съобщи историкът проф. Христо Матанов, експерт по средновековна история. Той е създател на многочислени проучвания и монографии, измежду които „ От Галиполи до Лепанто. Европа, Балканите и османското настъпление (1354-1571 г.) “. Проф. Матанов е шеф на Дирекцията по вероизповеданията към Министерски съвет (април 1993 – октомври 1996).

С него разясняваме неотдавнашните дейности на патриарха на Москва и Цяла Русия Кирил, който сложи ултиматум на православните църкви да създадат избор сред Москва и Вселенската патриаршия. Това негово изказване идва на фона на рецесията към Украйна обвързвана със скупчването на големи съветски сухопътни елементи по границите на тази страна. Самият набожен спор сред Москва и Вселенската патриаршия избухна преди няколко години, откакто патриарх Вартоломей реши за признае автокефалността на Украинската православна черква.

„ По принцип православието се е развило по този начин, че е дало превес на поместните църкви, а не на всеобщата международна подчиненост, както е в католическата черква. Това вбива чеп в редиците на православието “, съобщи проф. Матанов във връзка на спора.

Според него изявлението на съветския патриарх по-скоро може да се пояснява като геополитическо в него се усещат и нотките на една позабравена скица, която дефинира Москва като Трети Рим.

„ Със сигурност може да бъде открито геополитическото опълчване в това изявление. Сегашният съветски патриарх е член на Съвета за национална сигурност към президента Владимир Путин. Неговите дейности дават отговор на съветската външна политика. Както тя бележи някакво изостряне, по този начин и неговото изказване е относително остро “, акцентира историкът и специалист по религиозните въпроси.

Той е безапелационен, че една поместна черква не може да прави подобен избор, пред какъвто го слага Кирил или Москва, или пъкъла.

„ Не може една поместна черква да избира този или оня. Въпросът е, че не би трябвало дребните църкви да се слагат пред подобен избор. Вселенският патриарх е пръв сред равни. Изказването на патриарх Кирил повлиява на единственото на православните църкви “, съобщи проф. Матанов.

Руската православна черква е под директно послушание на политическите фигури в Кремъл.

„ Сегашното ръководство в Кремъл доста натъртва на християнството, като сплотяващ фактор. Възстановиха унищожените по времето на болшевизма църкви. Руската патриаршия следва политиката на Кремъл “, безапелационен е историкът.

Според него Русия няма интерес от прерастването на рецесията към Украйна в парещ спор.

Проф. Матанов съобщи, че в днешната обстановка България не може да не вземе позиция.

„ От историческа позиция България е била добре, когато балансира. Когато твърдо заеме една страна има повече проблеми. От друга страна нещата са поставени по този начин, че един баланс значи липса на позиция, което не се гледа с положително око от останалите сътрудници в НАТО “, съобщи историкът.

Българската дипломация би трябвало да има повече самочувствие и да спре да мисли с щампите на руската дипломатическа школа.

„ България би трябвало да се отърва от руската дипломатическа школа, която ни внушаваше, че сме дребни и от нас нищо не зависи. Това траене, това, че дипломатите ни мълчат е резултат от една насадена политика в дипломатическия ни хайлайф “, съобщи проф. Матанов. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР