Действията на премиера на Канада Джъстин Трюдо и неговото правителство

...
Действията на премиера на Канада Джъстин Трюдо и неговото правителство
Коментари Харесай

Действията на Трюдо срещу Конвоя на свободата били правилни

Действията на премиера на Канада Джъстин Трюдо и неговото държавно управление против така наречен " Конвой на свободата " предходната година са били верни . Това е открило извършеното следствие, стана ясно от огласения в петък отчет, заяви Агенция Франс Прес. 

Документът съдържа 2092 страници. 

Според заключенията, кабинетът е употребявал вярно изключителни пълномощия, с цел да прогони протестиращите, водени от водачи на камиони, които блокираха столицата Отава, откакто минаха през страната. Причината за митинга беше условието за наложително имунизиране против ковид. 

" След деликатно обсъждане стигнах до заключението, че доста високият предел, нужен за задействане на незабавните ограничения, е спазен, сподели на конференция някогашният арбитър Пол Руло, който управлява следствието. Той сподели, че има информация пред кабинета, " която сочи опасност от съществено принуждение с политическа или идеологическа цел. Идеологически стимулирани екстремисти са участвали и са насърчавали митингите. Освен това е имало многочислени закани против длъжностни лица, в това число министър-председателя, сподели Руло.

Припомняме, че през ноември предходната година  Трюдо отбрани като верен избор задействането на до тогава неизползваните изключителни пълномощия. Тогава той посочи, че би употребявал друга опция, в случай че вярваше, че би помогнала. 
 Трюдо към момента уверен, че ограниченията против
Трюдо към момента уверен, че ограниченията против " Конвоя на свободата " са верни

Разследване ще покаже превишил ли е правата на Коронавирус митингите

Той не счита, че полицията е имала по-подходящ проект за преустановяване на митингите.

Трюдо беше последният, който даде показания след шест седмици чувания от Комисията за незабавни случаи на публичния ред, която изследва дали държавното управление му е имало съображение да се базира на закона. Той сподели на проверяващите, че е угрижен, че митингите съставляват опасност от принуждение и задачата му е да резервира сигурността както на протестиращите, по този начин и на обществеността.

Законът, който беше в действие сред 14 февруари и 23 февруари , докара до завършек на триседмичните митинги " Конвой на свободата " в Отава и на други места в Канада.

Той разреши на държавното управление да наложи забрани за обществени събрания, да забрани пътуването до протестни зони и му даде опция да замразява банкови сметки, наред с други ограничения.

Критиците обаче настояват, че позоваването на Закона за изключителните обстановки е превишаване на властта на държавното управление и може да сътвори казус за потреблението му за потушаване на бъдещи митинги.

Разследването прикани десетки очевидци, в това число полиция, чиновници на разузнаването и протестиращи.
 Канадската полиция арестува водачите на Конвоя на свободата
Канадската полиция арестува водачите на Конвоя на свободата

Очаква се да им бъдат повдигнати обвинявания

Редица европейски страни
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР