Деветнадесетото издание на Зоналната изложба "Струма" ще бъде открито на

...
Деветнадесетото издание на Зоналната изложба "Струма" ще бъде открито на
Коментари Харесай

Струма събира 106 автори с 207 творби

Деветнадесетото издание на Зоналната галерия "Струма " ще бъде намерено на 20 октомври от 11 ч. в Художествена изложба "Владимир Димитров - Майстора " в Кюстендил. Тази година са показани 106 създатели с 207 творби на изкуството.
Преди 50 година, на 26 октомври 1968 година, в Галерията в Кюстендил се провежда първата обща галерия на художниците от районите по поречието на Струма (бившите Кюстендилски, Благоевградски и Пернишки окръг). Случайно или безусловно тъкмо попадение е изборът на мястото в Кюстендил? Тихата хубост на Струма и плодородните поля към крайбрежията й са безконечният извор на ентусиазъм за Майстора и неговите следовници от разнообразни генерации - родени тук или трайно свързани с града.
През 1977 година изложбата се провежда още веднъж под наименованието Обща зонална галерия "Струма ". Установява се нейният статут, честота и знак (автор на знака е кюстендилският художник Кирил Гогов). Предвижда се, с евентуално търсената символика на преминаващите поредно през трите окръга води на реката, изложбата да се провежда през година на ротационен принцип в един от градовете - Кюстендил, Перник, Благоевград. Зонална галерия "Струма " показва произведения от съвсем всички жанрове - живопис, графика, статуя, приложно изкуство.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР