Девет дни след изчезването на бившият следовател, а впоследствие адвокат

...
Девет дни след изчезването на бившият следовател, а впоследствие адвокат
Коментари Харесай

Сигналът на Пепи Еврото за давани подкупи е от цели 6 страници

Девет дни след изгубването на някогашният следовател, а след това юрист Петър Петров, по-известен като Пепи Еврото, умря от масиран инфаркт, „ възкръсна “. Той направи това със сигнал до българския офис на Европрокуратурата, в който разгласи, че от 2019 година ежемесечно е давал по 10 бона на българския европрокурор Теодора Георгиева.

Припомняме, че той изчезна на 30.05.2023 година, отпрашвайки в незнайна посока, а на 18 август се понесе мълвата, че е умрял от масиран инфаркт в Дубай. Случаят става все по-заплетен.

 

Причината за това е появяването на клише от първата страница на въпросния сигнал на Пепи Еврото в медиите (впрочем много посмачкан и като че ли носен в джоб, за разлика от оповестения клетвен лист). За него стана ясно,  че е публикуван от заместника на Георгиева – Димитър Беличев, който пък предходната седмица по неотложност отпътува за централата на европрокуратурата в Люксембург, извикан от основния европрокурор Лаура Кьовеши.

 

Въпросителните стават от ден на ден и поради обстоятелството, че цялостният текст на сигнала остава незнаен. Според осведомени той в действителност е много по-подробен – разгръща се на цели 6 страници и изобилства от имена на други „ клиенти “ на Пепи Еврото от магистратските среди, които обилно е възнаграждавал за нерегламентирани услуги.

 

Самата Теодора Георгиева назова сигнала на Пепи Еврото „ памфлет “ и разгласи, че офанзивата против нея идва от „ мощ, която управлява процесите в прокуратурата и е директно наранена от прекъсването на финансиране от Брюксел “. Според осведомени европарите, които Георгиева се заканва да стопира, са по Оперативна програма „ Транспорт и транспортни средства “ и засягат активизиране на европрокуратурата с инспекции в НКЖ за реализация на два плана за над 600 милиона лв.. Неофициално се твърди, че парите освен ще бъдат спрени, само че и дадените до момента по тези два плана ще се наложи да бъдат връщани поради енергичните дейности в тази посока точно на Теодора Георгиева.

 

До този миг, за 2 години откогато съществува, родната европрокуратура се е разписала единствено с две каузи за злоупотреби с европари, и то с условни присъди – на чиновник от Фонд „ Земеделие “ за рушвет от 5000 лв. и предотвратени вреди от 400 000 лева на винарска компания и с ареста на кмета на Генерал Тошево от Българска социалистическа партия Валентин Димитров за 72 часа. От столетницата мигновено подметнаха, че ударът по последния идва от Президентството, с което са люто смразени.

 

Както към този момент стана ясно от няколко месеца насам Теодора Георгиева си е намерила настойник в лицето на Румен Радев. В същото време обаче инспекция открива, че в българския офис на европрокуратурата има три сигнала „ на трупчета “

 

Два от тях са против съветници на президента Румен Радев. Единият е Пламен Узунов, който е директно привързан с нерегламентираното кадруване на подсъдимия предприемач Пламен Бобоков за назначението на дипломати.

Както и със самата Теодора Георгиева по русенска линия и по линия на мъжа й – Васил Георгиев, назначен за  зам.-министър на външните работи от Има Такъв Народ без никакъв опит, само че за сметка на това дълготраен някогашен чиновник на братята Бобокови в „ Приста ойл трейдинг “. Третият сигнал е по разпита на забегналия по това време в Дубай Васил Божков – Черепа. И трите сигнала са под директния надзор на заместника на Георгиева – Димитър Беличев.

 

Замразените сигнали тези и тези обвързаноности на  упрекваните в тях хора, са причина в магистратските среди да се твърди, че събуждането на „ спящата клетка “ в лицето на родната европрокуратура е под директното управление точно на Румен Радев и Пламен Бобоков. В края на февруари последният влезе в студиото на Лора Крумова в Нова телевизия с паническо изявление, в което загатна, че към този момент не са в чак толкоз топли връзки с президента и току заявяваше: „ Бойко Борисов би трябвало да бъде задържан “. Само няколко седмици преди този момент Бобоков, дружно със брачната половинка си Христина, изненадващо се появи измежду малобройната аудитория на откриването на изложбата на Владимир Димитров – Майстора, в „ Квадрат 500 “, на което присъстваше Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова.

 

Димитър Беличев стиска и сигнали против някогашния основен прокурор Иван Гешев за изразходването на европари за семинари, а отдадени разкриват, че Гешев към този момент е отхвърлен и въпросното „ чучело “ няма за какво повече да се употребява. Към това прибавят и съмнението, че обвиняванията на Пепи Еврото за получаваните 10 000 лева месечно от Теодора Георгиева може и да са основателни, като се има поради, че заместникът й Беличев държи „ на трупчета “ сигнали, директно обвързани с ползите на Георгиева, която до наскоро се точеше да става и основен прокурор на мястото на Гешев, само че развоят на събитията най-малко към този момент явно я лиши от тази опция.

 

В първичните си пояснения за сигнала на Пепи Еврото против нея тя даже непосредствено уточни като основател точно Гешев. А косвено – и кметовете, които ще си имат проблеми с нея, и четиримата от ГЕРБ: на Варна – Иван Портних, на Стара Загора – Живко Тодоров, на Враца – Калин Каменов, и на София – Йорданка Фандъкова.

 

Според осведомени в сигнала на Пепи Еврото е посочен и прокурорът Ангел Попколев, брачен партньор на заместничката на шефа на Софийския градски съд Калоян Топалов. Топалов ненадейно напусна поста си през 2017 година след мистериозното самоубийство на съдията от неговия съд Цветан Ценов, чиято майка намерено упрекна началника му, че му е оказвал неприемлив напън за гледането на избрани каузи. Преди дни обвиняване поради безучастие по следствието на случая „ Осемте джуджета “,  изсветлил дейностите на Пепи Еврото, получи и прокурорът от Софийската районна прокуратура Константин Сулев.

 

 

В цялата скандална обстановка обаче все по-озадачаваща става ролята на шефката на Теодора Георгиева – Лаура Кьовеши, която все по-здраво нагазва на територията на член 16 от правилник 2017/1939 за основаването на европрокуратурата, третиращ отстраняването на основния европрокурор от поста. След сигнала на Пепи Еврото тя не предприе никакви дейности по отношение на Георгиева, каквито би подхванал даже един селски кмет след сходни обвинявания към зависещ, отстранявайки го от поста най-малко до приключването на инспекцията му. И даже съобщи, че не е получавала подобен сигнал. Само по себе си изказванието е неуместно, защото сезирането на българския офис на европрокуратурата е еднакво на сезиране на цялата институция, тъй като сигналът неотложно би трябвало да е изпратен до самата Кьовеши.

 

Месеци наред към този момент се укриват и резултатите от одита, осъществен в българския офис на европрокуратурата по сигнал против Георгиева на делегираните европрокурори до Кьовеши, неподписан единствено от Беличев, Елена Попова и още една тяхна колежка. Както и от различен сигнал също до европрокурор №1, изпратен от чиновници в този офис за непозволени дейности на Георгиева. Вече трета година българската европрокуратура не се е настанила и в личен офис, защото не се възползва от постройката на знаковия адрес „ Раковски “ 134 в столицата, където преди време се подвизаваше Съюз на демократичните сили, а предходната година бе дадена от служебния правосъден министър Крум Зарков на нейно разположение, само че Теодора Георгиева пасува.

 

Очевидно е, че Кьовеши стои компактно зад Теодора Георгиева. Не е ясно обаче дали е осведомена със задкулисието на нейната активност в България и със злоупотребата с името на европрокуратурата от нейна страна. Но е изключено да не знае, че назначението й за български европрокурор е извънредно противоречиво, защото тя е класирана едвам З-а на състезанието в Люксембург. Така че остава да виси въпросът, каква е мотивацията на Кьовеши за бездействието й в доста връзки, свързани с Теодора Георгиева. Разгарящата се в България война около сигнала на Пепи Еврото се чака да извади на бял свят доста отговори, поради което мнозина отдадени подозират, че той е удар колкото по Георгиева, толкоз и по Лаура Кьовеши.

Източник: Уикенд, crimesbg.com

Източник: kliuki.ws

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР