Девет банки ще удължат срока на погасяване на безлихвените ковид

...
Девет банки ще удължат срока на погасяване на безлихвените ковид
Коментари Харесай

Девет банки удължават срока за погасяване на безлихвените ковид-кредити

Девет банки ще удължат периода на погасяване на безлихвените коронавирус заеми, които бяха отпуснати на жители, спрели работа по време на пандемията. Това са Уникредит Булбанк, Юробанк, ОББ, KBC Банк (преди Райфайзен Банк), Общинска банка, Алианц Банк, Инвестбанк, ЦКБ и Търговска банка Д.
Тези финансови институции към този момент са подписали анекси към гаранционните си съглашения с държавната Българска банка за развиване, посредством която държавното управление обезпечи близо 300 млн. лева за безлихвени заеми на физически лица.
Програмата започва през май 2020 година като даването на нови заеми по нея завърши в края на август 2021 година От нея се възползваха над 53 хиляди души. Първоначално оптималният размер на заема бе 4500 лева, само че след това бе повишен на 6900 лева Тези пари бяха дадени посредством 12 търговски банки при оптимален период на погасяване от 5 години и с гратисен интервал от 6 до 24 месеца. 
От известието на ББР не излиза наяве дали 3 от дванайсетте банки са отказали да одобряват новите, по-облекчени условия за погасяване на заемите, или следва и с тях да бъдат подписани съглашения.
Предвижда се опция за договаряне с комерсиалните банки на по-дълъг период на издължаване на получените средства – до 7 години вместо досегашните 5, оповестиха от ББР.
Промяна има и при гратисния интервал. Според постигнатите сред клиента и комерсиалната банка договорености той ще може да се употребява на части, посредством повече от едно изменение на договорите за заем, и да не е привързан с редовността на заемите. Очакванията са, че с увеличението на оптималния период на погасяване с още 2 години банките и техните клиенти ще бъдат по-спокойни при избирането на гратисен интервал и надлежно по-ниска вноска по заемите, показват още от ББР.
Още през лятото на тази година, с приключване на гратисния интервал за първите ковид-заеми, стана ясно, че има проблеми с издължаването им. Затова през юли държавното управление взе решение за смяна на програмата за безлихвено кредитиране. Тогава бе представен разбор на ББР, съгласно който поради възходящата инфлация и последствията от войната в Украйна се чака растеж на длъжниците по раздадените по програмата заеми, които ще бъдат усложнения при обслужването им. 
Проучване на " Моите пари " в това време сподели, че огромна част от безлихваните заеми са отишли за покриване на бързи заеми.
С новите промени се удължава и срокът, в който комерсиалните банки ще афишират предварителна дължимост на парите от клиентите си - това ще става след 90 дни просрочие, а не след 60 дни, както бе в първичното съглашение.
Отпада и срокът, в който банките бяха задължени да подават в съда документи за издаването на заповед за осъществяване или да предявят иск за вземанията си по заемите. Това е в помощ на кредитополучатели, които макар краткотрайните си усложнения поставят старания да погасят отговорностите си.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР