Девет активни пожара бушуват в България и днес. Два са

...
Девет активни пожара бушуват в България и днес. Два са
Коментари Харесай

9 пожара бушуват и днес в България, 216 сигнала за нови огнища само за 24 часа |

Девет дейни пожара бушуват в България и през днешния ден. Два са " по-сложни " - в Кюстендилско и в землището на село Беренде, сподели гл. инсп. Стефан Стефанов от Главна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " в изявление на Българска телеграфна агенция. Той увери, че няма заплаха за хора и къщи.

Сред другите дейни е този над село Розино, община Карлово. На терен там и през днешния ден са военни и профилирана техника - 28 души и 4 бр. техника на 61-ва Стрямска механизирана бригада, осведоми Министерството на защитата тази заран. От 5 ч сутринта военните работят за преодоляването на пожара и ограничение на разпространяването му.

" Сложността на пожарите идва от тяхната величина, площта, която са обхванали и опцията за достъп на техника за гасене. Такъв беше пожарът в подножието на Стара планина, към Розино. Там се наложи намесата на хеликоптер на Министерството на защитата, защото достъпът е доста сложен - пресечена околност, съществуване на вятър и върхов пожар, които го вършат доста сложен за пожарогасене.

В региона на Кюстендил бяха наранени към 3000 декара иглолистна гора и изгоряха 15 постройки. Там, съществуването на мощен вятър и предпоставките за бързо развиване на пожара - непочистена тревна растителност, неспособност за обгръщане целият фронт на пожара и неговото развиване, дават сложността на такова произшествие ", изясни гл. инсп. Стефанов.

През последните 24 часа оперативните звена са реагирали на 216 сигнала за пожари. Повечето са в сухи треви, стърнища, боклуци, нелесопригодни площи и горски площи.  С тях от началото на месеца общия им брой доближава 4500. 

Предпоставките за възникването са няколко: суха и непочистена растителност, икономически действия в полето и в гората, туристическа активност. Най-основната е неправилна или небрежна работа с открит огън на място. Друга е късото съединяване - в последните дни са станали точно такива произшествия в дребни обитаеми места, от което пламва суха трева. Третата е потреблението на неизправна техника и неподготвеността на хората при искра или друго да се оправят с зародилия пожар.

" Призоваваме хората, които работят на полето - дано носят със себе си тупалка, да имат запас един пожарогасител, тъй като това ще има помогне, в случай че стане пакост да реагират съответно и в точния момент, и да спестим доста старания ", сподели още гл. инсп. Стефан Стефанов.

Гори освен в България, а и в прилежащите ни страни. По този мотив гл. инсп. Стефанов успокои, че няма огнища покрай границата ни.

" Ние разполагаме със сертифициран, добре оборудван и квалифициран модул от над 100 души за наземно гасене на пожари, който е взел участие към този момент в няколко интернационалните задачи. Той е покрил всички условия на Европейски Съюз и е в непрекъсната подготвеност до 24 часа да бъде дислоциран ", сподели още Стефанов.

България е част от механизма на Европейски Съюз за гражданска отбрана и по него имаме опция, в случай че се наложи, да желаяме подпомагане от европейските страни, които разполагат със профилирана въздушна техника за гасене.

Какво да вършим, в случай че попаднем в сериозна обстановка и по какъв начин да не провокираме пожар? Информация по този въпрос е оповестена в уеб страницата https://pojarna.com/
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР