Детските градини бяха посочени като един от приоритетите за новото

...
Детските градини бяха посочени като един от приоритетите за новото
Коментари Харесай

Безплатни детски градини - да заметем проблема под килима на популизма

Детските градини бяха посочени като един от целите за новото ръководство на страната. От мненията и поръчките по тематиката на властта досега обаче личи по-скоро популистки метод, който по никакъв метод не взема решение същностните проблеми на тази грижа за децата.

В частта " Труд и обществена политика " на Споразумението за взаимно ръководство, подписано от съдружните сътрудници, фигурираше заричане за безвъзмездни държавни и общински детски ясли и детски градини с бюджет 2022 и ваучерна скица за неприетите деца, които дават отговор на изискванията за банкет. Впоследствие стана ясно, че, в случай че въобще сходна мярка бъде осъществена, то тя ще влезе в действие не от календарната година, а от образователната. " Детските ясли и детски градини ще станат безвъзмездни от септември, 2022 година, а не от 1 януари. Решението за по-късно въвеждане на мярката е подбудено както от цикъла на образователната година, по този начин и от потребността да се изчистят въпроси като обезщетенията на родителите, чиито деца не са признати поради липса на мяста ", изясни пред Нова Телевизия общественият министър Георги Гьоков.

Недостатъчното места в общинските ясли и детските градини у нас, най-много в София, както и противоречивото качество на предлаганите в множеството от тях грижи, е въпрос и проблем който години наред локалната власт не съумява да позволи. Усилията на сътрудниците им от по-високото равнище на ръководство не демонистрират поръчка за по-различен метод и по-скоро копират тази управническа отпадналост.

На този декор предлагането за отпадане на таксите в градините е мярка, която не се радва на изключително дружелюбен отзив измежду родителите, а аргументите за това са няколко.

Така да вземем за пример размерът на месечната такса за детска градина в София е едвам 60 лв.. Извън нея е сумата, която страната отделя за развъждането на едно дете и която, несъмнено, е надалеч по-голяма и е друга по отношение на неговата възраст. Срещу 60 лв. или под три лв. дневно, които родителите заплащат, се обезпечава целодневно гледане, хранене и грижи. Двата финансови потока, свързани с развъждането на децата, обаче явно и към днешна дата са извънредно незадоволителни за обезпечаване на оптимални условия в яслите и градините. Доказателството е продължаващата процедура нерядко на родителите да се дават големи описи с консумативи, които те да обезпечат за своя сметка. Често описите преливат и в нуждата от обезпечаване на надалеч по-сериозни движимости и обзавеждане за градината, както и с ангажиране им в ремонтни действия. Последните нормално не роптаят против сходни нередности, самоуспокоявайки се, че детето им въобще е признато в държавно заведение. И има за какво - простата сметка демонстрира, че при липса на този шанс, сумата от 60 лева месечно набъбва десетократно и от горната страна, в случай че детето би трябвало да посещава частна детска градина.

Заявката за отпадането на таксата за градините няма да реши и различен, надалеч по-голям проблем в детските заведения у нас, за който години наред управниците не започнаха безусловно нищо, а точно - кадровият. Масово личният състав, зает с грижите за децата в ясли и градини, е в предпенсионна и даже следпенсионна възраст. Въпреки безспорния си опит, сходни фрагменти постоянно нямат нужната сила и самообладание, с цел да отговорят на държанието на невръстни деца. Нерядко личният състав в градините е формиран главно от медицински сестри, които десетилетия наред са работили в тежки болнични отделения и насъбраната отмалялост измежду тях е фактор, който личи с особена мощ в общуването с дребни деца. Млади фрагменти съвсем липсват, а даже и да ги има, тези от тях, които са там, предизвикани от предпочитание да работят с деца и да се развиват в тази тенденция с нужните пълномощия, са малко на брой. Липсват и всевъзможни образования за работа с деца, които да отговорят на актуалните условия в тази тенденция. Резултатът постоянно е напрежение сред родители и личен състав, взаимно дебнене и още веднъж " успокоението ", че даже детето ти да е " изяло " някой пестник в градината, най-малко е признато в нея.

Пряко обвързван с кадровия проблем е и този, касаещ броя на децата в групите. Въпреки дългогодишните мнения на неправителствения бранш и редица родители, че той би трябвало да бъде понижен или да се усили личният състав, зает с грижите за децата, решение по този въпрос липсва. Така, в най-засегната от неналичието тук-там в детските градини София, е честа картина жена, нерядко на над 60-годишна възраст да се грижи сама за близо 30 деца часове наред. Въпросът какво ще е качеството на тази грижа, даже да предположим, че въпросната дама е със свръхумения и свръхсили, оставяме отворен. За страдание този проблем обаче постоянно води и до лавина други - децата в яслените и първите култивиран групи в София постоянно не се извеждат даже и при хубаво време на открито, не се обръща внимание на самостоятелните им проблеми или заложби и така нататък и тъй наречените

Отпадането на таксата за градините няма да реши и най-наболял проблем -липсата тук-там в градините в столицата и в други от огромните градове у нас. Наместо това в редица квартали на София продължава безсистемно строителство на жилищни здания без безусловно никаква тактика и проект дали регионът ще бъде гарантиран с градини. Оправданието по тематиката на кметството е и най-лесното - липса на задоволително общински терени. Липсата на детски заведения стана и мотив министър председателят Кирил Петков да разгласи, че ще изиска от кмета Йорданка Фандъкова среща за определяне на повода за неизразходени средства по стратегиите за създаване на нови детски градини и ясли в поверения й град. Малко по-късно столичният градоначалник разгласи, че през актуалната година в столицата са издигнати 11 градини. Очевидно, те са повече от незадоволителни, откакто за поредна година над 10 000 деца остават отвън столичните детски заведения.

Решение на нито един от тези проблеми обаче не чухме и не прочетохме в програмата на новата власт, касаеща ранното детско обучение.

Не видяхме и тактика, която да трансформира детските градини и яслите в място, мечтано за работа от млади и способени фрагменти. Място, в което родителите да оставят децата си спокойни.

Наместо това, за следващ път, тематиката на този по този начин значим проблем бе облечена с популизъм. А когато той се отнесе към грижата за децата, е непростимо.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР