Детската писателка Юлия Спиридонова и художниците Ясен Гюзелев и Стела

...
Детската писателка Юлия Спиридонова и художниците Ясен Гюзелев и Стела
Коментари Харесай

Трима българи са номинирани за наградата "Астрид Линдгрен"

Детската писателка Юлия Спиридонова и художниците Ясен Гюзелев и Стела Драйс са българите, номинирани за Мемориалната премия " Астрид Линдгрен ", заяви Българска телеграфна агенция, базирайки се на. Призът се присъжда всяка година на създател или организация за извънреден принос към литературата за деца и юноши.

Победителят ще бъде разгласен на 7 март. В тазгодишното издание на състезанието се състезават 251 души от 64 страни на 6 континента. Номинациите от българска страна са направени от.

Юлия Спиридонова е родена през 1972 година в фамилията на художници в София. Работи като сценарист и публицист на свободна процедура. Автор е на няколко куклени поредици за " Лека нощ, деца " и на седмичното тийн предаване на Българска национална телевизия " Здравей ". Сред издадените й книги са " Гугулетата " (1999), " Приказки за гугулета " (2000), " Приключения с Джиго " (2003), " Любими попътечо " (2007), " Тина и половина " (2009) и други

Ясен Гюзелев е приет за един от най-хубавите илюстратори в света. Той сътрудничи с издателства като немските J. F. Schreiber и Aufbau-Verlag, канадското Simply read books, британското Walker books, тайванското Grimm Press. След завършването на Националната художествена академия в София, Гюзелев отпътува за Италия и работи там в продължение на няколко години. В интервала 1990-1993 година илюстрира книги и работи за списания в Милано, Торино и Флоренция. Големият му пробив идва с " Алиса в Страната на чудесата " от Луис Карол. Канадското издание печели сребърен орден от Американското общество на илюстраторите и Гран При за оформление на корица от Американския институт за графично изкуство. Сред по-важните му оценките са диплом от " Златния молив на Белград " през 2001 година и Independent publisher book award в Съединени американски щати през 2002 година

 Колекция „ Астрид Линдгрен “С код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка

Стела Драйс е родена през 1972 година в Пловдив. От 1995 година живее в Германия. Учила е фешън дизайн в Хамбург. За своята работа Стела Драйс е отличена неведнъж. Получава премията за обява на град Хаселт, Тройсдорфската премията за илюстрирана книга и златната плоча на биеналето на илюстрациите в Братислава. Илюстрациите и са показани на интернационалните изложения.

 НожицатаС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка

Наградата в памет на Астрид Линдгрен е учредена през 2002 година от шведското държавно управление след гибелта на детската писателка. Журито се състои от дванадесет души - писатели, литературоведи, художници, критици и библиотекари и се дефинира от Шведския съвет по просвета. Семейство Линдгрен е показано от правнука на писателката Юхан Палмберг. Паричната награда е пет милиона шведски крони. Администрира се от Шведския съвет по изкуствата. Целта е да се притегли вниманието на света към детско-юношеската литература и правата на децата. Сред досегашните носители са Шон Тан, Хюс Кайер, Морис Сендак, Кристине Ньостлингер, Катрин Патерсън, Мег Рософ, Хина Бек.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР